fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
29.06.2020 Geschreven door aydin

Je laptop schoonmaken: Een handleiding voor een glanzend scherm en frisse toetsen!

Het is onvermijdelijk dat je laptop door het vele gebruik vies wordt. Vieze vlekken op het scherm en een toetsenbord vol kruimels dat kraakt bij het typen. Je voelt ‘m al aankomen: Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt! Want er gaat niets boven een frisse schone laptop. Ontdek hoe je je laptop scherm en toetsenbord op de juiste manier kunt reinigen en onderhouden voor een betere prestatie en uitstraling.

Het schoonmaken van je laptop scherm en toetsenbord vereist zorgvuldigheid en de juiste benadering. Het gebruik van te veel vocht of agressieve reinigingsmiddelen kan het scherm beschadigen en de prestaties negatief beïnvloeden. Door gebruik te maken van de juiste reinigingsmiddelen en methoden kun je ervoor zorgen dat je laptop er niet alleen als nieuw uitziet, maar ook optimaal blijft presteren.

Ontdek hoe je je laptop scherm en toetsenbord kunt schoonmaken en onderhouden met onze handige tips en richtlijnen. Met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je laptop in uitstekende staat blijft, klaar voor al je taken en projecten.

Het schoonmaken van je laptop: Waarom het belangrijk is

Het schoonhouden van je laptop is belangrijk voor een optimale gebruikerservaring. Een frisse en schone laptop zorgt niet alleen voor een prettige werkomgeving, maar verlengt ook de levensduur van je apparaat. Door regelmatig onderhoud te plegen, zoals het schoonmaken van het laptop scherm en toetsenbord, houd je je apparaat in topconditie. Niet alleen zal je laptop langer meegaan, maar het ziet er ook nog eens verzorgd uit, passend bij de strakke uitstraling van je laptop.

Met eenvoudige onderhoudsroutines kun je ervoor zorgen dat je laptop er als nieuw uitziet en blijft presteren. Het is een kleine moeite die grote voordelen oplevert. Of je nu werkt op een MacBook, MacBook Pro, MacBook Air, iMac, Mac Mini of Mac Pro, dezelfde onderhoudstips zijn van toepassing. Ontdek hoe je je laptop scherm schoonmaakt en je toetsenbord vrijhoudt van vuil en stof, zodat je kunt blijven genieten van een optimale laptop ervaring.

Je laptop scherm schoonmaken in 3 eenvoudige stappen

Aan de slag met het schoonmaken van het beeldscherm van je laptop? Je laptop scherm weer helder krijgen is een fluitje van een cent met deze eenvoudige stappen. Of je nu een laptop van een ander merk dan Apple hebt, dezelfde richtlijnen gelden voor het reinigen van het scherm. Een schoon scherm is essentieel voor een optimale kijkervaring, vrij van vlekken en vuil. Onderstaande instructies gelden zowel voor een laptop scherm schoonmaken als een laptop toetsenbord schoonmaken.

Benodigdheden:

– Zachte doek (bij voorkeur een microvezeldoekje of een andere pluisvrije doek, gebruik geen keukenpapier)
– Eventueel lichte, niet agressieve reinigingsmiddelen. In de winkel zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar (maar dat is niet per se nodig).
– Een beetje water

Stappenplan:

1. Zorg dat je laptop is uitgeschakeld en de lichtnetadapter los is gekoppeld. Een beeldscherm schoonmaken gaat niet zonder een beetje vocht en dat gaat nou eenmaal niet altijd even goed samen met elektriciteit.
2. Gebruik geen droge doek, maar bij voorkeur een licht vochtige microvezeldoek zonder kleurstoffen. Enkele oudere laptops hebben een antisliplaag op het beeldscherm waardoor kleurstof mogelijk kan achterblijven. Sowieso is het altijd beter om apparaten te reinigen met een doekje waar geen kleurstof in is verwerkt.
3. Wrijf zachtjes en geduldig met het vochtige doek het beeldscherm van je laptop schoon. Het is handig om het doek langzaam van links naar rechts en van onder naar boven te bewegen en in gelijkmatige cirkelbewegingen schoon te poetsen. Probeer niet te veel druk te zetten op het scherm en let er op dat er geen water in de behuizing komt.

Wat moet je vooral niet doen bij het schoonmaken van je laptop beeldscherm?

Hoewel een laptop tegen een stootje kan, wil je natuurlijk voorkomen dat er schade ontstaat tijdens het schoonmaken. Natuurlijk helpen we je graag, maar het is zonde wanneer je een afspraak moet maken om je scherm te vervangen. De kans dat dit gebeurt door verkeerde reiniging is overigens niet zo groot, maar herhaaldelijk verkeerd schoonmaken leidt natuurlijk wel tot problemen. Het belangrijkste is dat je zuinig bent met vocht. Maak dus altijd je doekje vochtig en niet rechtstreeks je laptop scherm.

In principe mag je huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruiken om het scherm schoon te maken, maar vermijd schurende stoffen. Dus gebruik geen schuurmiddelen, oplosmiddelen of reinigingsmiddelen die waterstofperoxide bevatten. Deze kunnen onder andere krassen veroorzaken en het scherm beschadigen. Zorg er, als je reinigingsmiddelen gebruikt, altijd voor dat je die op het doekje aanbrengt, dus niet rechtstreeks vanuit de fles op het beeldscherm druppelen.

Verder is het verstandig om een beetje zorgvuldig te werk te gaan, vooral bij het poetsen van het scherm en de buitenkant van je laptop moet je vermijden dat je te veel op het scherm duwt en het beeldscherm beschadigt.

Toetsenbord van je laptop schoonmaken

Het schoonmaken van je laptop toetsenbord is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je apparaat. Vuil, zoals haren, kruimels en stof verzamelt zich vaak tussen de toetsen, wat de functionaliteit kan belemmeren en zelfs tot storingen kan leiden. Daarom is het verstandig om regelmatig je laptop toetsenbord schoon te maken. Gelukkig is het schoonmaken van je toetsenbord niet moeilijk. Hier is een eenvoudig stappenplan om je op weg te helpen.

Benodigdheden:

– Spuitbus met perslucht
– Alcohol
– Wattenstaafje
– Microvezeldoekjes

Stappenplan:

1. Schakel je laptop uit en maak eventuele aangesloten apparaten en kabels los.
2. Klap je laptop open, houd ‘m op de kop en richt het toetsenbord naar beneden
3. Klop zachtjes op de behuizing en schud het ergste vuil eruit
4. Blaas over het toetsenbord en tussen de toetsen
5. Druppel een klein beetje alcohol op één van de doekjes en veeg hiermee het vuil van je toetsen. Gebruik een licht vochtig wattenstaafje om de laatste restjes vuil weg te poetsen
6. Droog de toetsen met een droog microvezeldoekje
7. Klaar!

USB-poorten en andere openingen

Naast het reinigen van het toetsenbord van je laptop is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de USB-poorten en ventilatieopeningen. Deze openingen zijn gevoelig voor vuilophoping, wat de prestaties van je laptop kan beïnvloeden en zelfs tot storingen kan leiden. Door regelmatig onderhoud te plegen aan deze delen van je laptop, kun je problemen voorkomen en de levensduur van je apparaat verlengen.

Wanneer vuil zich ophoopt in de USB-poorten en andere openingen, kan dit leiden tot slechte verbindingen en problemen met het aansluiten van randapparatuur. Bovendien kan stof en vuil de ventilatieopeningen verstoppen, waardoor de koeling van je laptop wordt belemmerd en de kans op oververhitting toeneemt.

Om deze problemen te voorkomen, kun je dezelfde spuitbus met perslucht gebruiken die je hebt gebruikt om het toetsenbord schoon te maken. Door voorzichtig in de openingen te blazen, kun je vuil losmaken en verwijderen. Gebruik vervolgens een nieuw wattenstaafje om eventuele restjes te verwijderen en de openingen grondig te reinigen.

Door regelmatig onderhoud te plegen aan de USB-poorten en andere openingen van je laptop, kun je ervoor zorgen dat je apparaat optimaal blijft functioneren en problemen worden voorkomen. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om de levensduur van je laptop te verlengen en te genieten van een betrouwbare prestatie.

Behuizing van je laptop schoonmaken

Als finishing touch kun je nog even de buitenkant van je laptop poetsen. Zorg dat je laptop er niet alleen van binnen, maar ook van buiten als nieuw uitziet door de behuizing grondig schoon te maken. Geef je apparaat die extra glans en frisheid die het verdient!

Neem een zachte microvezeldoek en sluit je laptop voorzichtig. Gebruik het doekje om langzaam en met lichte druk in cirkelvormige bewegingen over de behuizing te poetsen. Let vooral op de gebieden die gevoelig zijn voor vuilophoping, zoals rondom de scharnieren en langs de randen van het toetsenbord.

Je kunt ook een speciale elektronica-reiniger gebruiken voor een grondigere reiniging. Spuit wat reinigingsmiddel op het doekje en veeg de behuizing schoon, waarbij je ervoor zorgt dat je het product niet rechtstreeks op je laptop spuit.

Door regelmatig de behuizing van je laptop schoon te maken, behoudt niet alleen de prachtige uitstraling, maar zorg je er ook voor dat vuil en stof geen schade kunnen veroorzaken aan de interne componenten. Een schone laptop ziet er niet alleen goed uit, maar presteert ook beter!

Heb je vragen over het schoonmaken van het scherm van je laptop?

Bij Mac Kliniek Rotterdam staan we altijd voor je klaar om je te helpen. Ons deskundige team is beschikbaar om al je vragen over laptop onderhoud en reparatie te beantwoorden. Of je nu advies nodig hebt over de beste reinigingsmethoden, informatie wilt over het voorkomen van schade tijdens het reinigen, of hulp nodig hebt bij het oplossen van eventuele problemen na het reinigen, wij helpen je graag verder. Je kunt ons telefonisch bereiken, en we staan klaar om je te voorzien van de nodige ondersteuning en advies.

One reactie op “Laptop schoonmaken, hoe kan je dit zelf doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Stel uw vraag