fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
29.06.2020 Geschreven door aydin

Het is onvermijdelijk dat je laptop door het vele gebruik vies wordt: Vieze vlekken op het scherm en een toetsenbord vol kruimels dat kraakt bij het typen. Je voelt ‘m al aankomen: Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt! Want er gaat niets boven een frisse schone laptop. Je laptop schoonmaken? Hier lees je de beste tips.

Laptop toetsenbord schoonmaken

Een schoon toetsenbord werkt niet alleen een stuk prettiger, maar is ook nog eens een stuk hygiënischer. Wist je dat een laptop een broeiplaats is van bacteriën? Uit onderzoek blijkt dat in en op toetsenborden wel tot 20.000 keer zoveel bacteriën kunnen zitten dan op de gemiddelde toiletbril. Reden genoeg voor een uitgebreide schoonmaaksessie. Dit kan zowel voor de MacBook Pro en MacBook Air.

Dit heb je nodig

 • Spuitbus met perslucht

 • Alcohol

 • Wattenstaafje

 • Microvezeldoekjes

Stappenplan

 1. Zet eerst je laptop uit en maak eventuele aangesloten apparaten en alle kabels los.

 2. Houd je laptop ondersteboven. Schud je laptop een beetje heen en weer en klop zachtjes de losse deeltjes eruit.

 3. Pak de spuitbus met perslucht erbij.

 4. Blaas over het toetsenbord en tussen de toetsen om het echt hardnekkige vuil te verwijderen.

 5. Druppel daarna een klein beetje alcohol op één van de doekjes en veeg hiermee het vuil van je toetsen. Vergeet ook de ruimtes tussen de toetsen niet en zorg je dat je niks overslaat. Pas op met teveel vocht. Maak een wattenstaafje vochtig en poets de laatste restjes weg.

 6. Droog de toetsen met een droge microvezeldoek.

 7. Klaar!

Laptop scherm schoonmaken

De volgende stap is het schoonmaken van het scherm van je laptop. Ook het beeldscherm wordt sneller vies dan je denkt. Zo kun je het display het beste schoonmaken. Dit geldt ook voor het schoonmaken van je iMac scherm.

Dit heb je nodig:

 • Zachte doek (bij voorkeur een microvezeldoekje of een andere luisvrije doek, gebruik geen keukenpapier, oude doeken of oude t-shirts, dit geeft krassen)

 • Eventueel lichte, niet agressieve reinigingsmiddelen (geen schuurmiddelen). Er is speciale spray en schoonmaakmiddel te krijgen voor het reinigen van beeldschermen (maar die heb je niet per se nodig).

 • Een beetje water.

Stappenplan:

 1. Zorg dat je laptop uitstaat en niet op het netstroom is aangesloten. Een beeldscherm schoonmaken gaat niet zonder water, dus een beetje voorzichtigheid is belangrijk.

 2. Gebruik geen droge doek, maar bij voorkeur een licht vochtige microvezeldoek zonder kleurstoffen.

 3. Wrijf zachtjes en geduldig met de vochtige doek het beeldscherm van je laptop schoon. Het is handig om met het doekje voorzichtig heen en weer en van onder naar boven te wrijven of maak draaiende bewegingen. Probeer niet teveel druk te zetten op het scherm en let er op dat er geen water in de behuizing of je toetsenbord komt.

 4. Wrijf nu het scherm droog met een droge microvezeldoek.

 5. Klaar!

Let op: Als je schoonmaakmiddel gebruikt of water, spuit het nooit direct op het beeldscherm maar eerst op een doekje. Gebruik niet teveel. Poets en wrijf voorzichtig. Niet te hard, dit kan schade veroorzaken. Liever wat langer erover doen dan je beeldscherm beschadigen.

USB poorten en andere openingen schoonmaken

Ook de USB-poorten en andere plekken waar vuil in kan gaan zitten zoals koelers en ventilatie-openingen moet je niet vergeten. Het beste kun je de USB- en andere poorten schoonmaken met een droge kwast en een wattenstaafje. Veeg met de kwast langs de poorten en poets de buitenkant schoon met de wattenstaafjes. Hier moet je juist niet de perslucht gebruiken, daarmee blaas je vuil en stof juist verder in de laptop en kun je de hardware beschadigen.

Touchpad schoonmaken

Tijd voor het touchpad. Die zit natuurlijk vol met vieze vingervlekken. Daarnaast komt er snel veel vuil en kruimels tussen de behuizing en het touchpad terecht. Dat kun je met de perslucht voorzichtig er tussen uit blazen. Poets daarna met het wattenstaafje de randjes goed schoon.

Buitenkant laptop schoonmaken

Nu het meeste schoonmaakwerk achter de rug, is het tijd voor de finishing touch: Het poetsen van de behuizing en je laptop weer helemaal laten blinken. Ook dit doe je het beste met een droog of licht vochtig microvezeldoekje (als je laptop erg vies is). Doe de laptop dicht en begin met de bovenkant. Wrijf rustig heen en weer zonder teveel druk te zetten. Doe daarna de onderkant en maak de laptop voorzichtig droog.

Als je onze tips goed hebt gevolgd is je laptop goed schoon en kun je er weer even tegenaan!

Laptop laten schoonmaken

Wil jij liever niet zelf aan de slag met het reinigen van je laptop en laat je het liever doen? Schakel dan de Mac Kliniek in voor een professionele reinigings- en onderhoudsbeurt. Wij kunnen zowel de binnenkant van je laptop als de buitenkant er weer fris uit laten zien. Daarnaast kunnen we je helpen bij het softwarematig opschonen van je laptop. Als wij ermee klaar zijn is je laptop weer zo goed als nieuw!

Hoe maak je een laptop schoon?

Begin met bovenstaande tips en maak eerst het toetsenbord schoon, dat is het gedeelte van een laptop dat het snelst vies wordt. Poets daarna je scherm en doe de overige onderdelen zo als de USB-poorten, touchpad en andere aansluitingen. Sla ook de ventilatieopeningen niet over. Als laatste maak je de buitenkant goed schoon en klaar ben je.

Wanneer is het verstandig om jouw laptop schoon te maken?

Het slimst is om van het schoonmaken van je laptop een dagelijkse of wekelijkse routine te maken. Als het eenmaal in je systeem zit kost het je uiteindelijk weinig moeite. Net als tandenpoetsen. Doe het bijvoorbeeld iedere ochtend voor je begint met werken of studeren of aan het eind van de week. Je zult jezelf na verloop van tijd dankbaar zijn, want op deze manier bespaar je een hoop tijd.

Extra voorzichtigheid

Een beetje flauwe tip misschien, maar wees altijd voorzichtig met het schoonmaken. Een laptop is vrij kwetsbaar en makkelijk te beschadigen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of keukenpapier bij het schoonmaken. Dit geeft krassen. Probeer ook zoveel mogelijk te vermijden dat je teveel druk zet op de behuizing of op het scherm. En gebruik het liefst alleen (een schone) microvezeldoek en wees zuinig met water. Water en elektriciteit: geen goede combi.

Wat moet je doen als je laptop kapot is?

Regelmatige reiniging van je laptop zorgt ervoor dat ‘ie wat langer meegaat. Ondanks goed onderhoud komt er een keer een moment dat de laptop kapot gaat. Erg vervelend natuurlijk. In sommige gevallen kun je het beste kiezen voor reparatie. Maar op den duur is de laptop zo oud is dat ‘ie niet meer te redden is. Ons advies: Investeer niet teveel geld in een erg oude laptop. De kosten voor reparatie en onderdelen wegen dan niet meer op tegen de nieuwprijs.

Tijd voor een nieuwe laptop dus! Maar wat doe je met de oude laptop? Zomaar in de container gooien is slecht voor het milieu. Daarom is er een andere mogelijkheid: Je kunt jouw laptop laten recyclen bij de Mac Kliniek. Wij recyclen jouw laptop op een milieuvriendelijke manier en zorgen ervoor dat alle data veilig verwijderd wordt.

 

Stel je vragen aan de Mac Kliniek
Bij Mac Kliniek hebben wij jarenlang ervaring op het gebied van o.a. laptops en MacBooks. Heb je klachten of vragen? Wil je een reparatie laten uitvoeren of is het tijd voor onderhoud van je laptop? Dan ben je bij Mac Kliniek aan het juiste adres.

 

 

 

One reactie op “Laptop schoonmaken, hoe kan je dit zelf doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Stel uw vraag