fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
10.05.2017 Geschreven door Mac Kliniek

Wat te doen bij waterschade

Waterschade aan je MacBook kan een stressvolle ervaring zijn, maar het is belangrijk om snel en effectief te handelen om verdere schade te voorkomen. In deze blog bespreken we wat je moet doen als je MacBook waterschade heeft opgelopen, inclusief de stappen die je moet nemen en de mogelijke kosten die ermee gemoeid zijn.

Symptomen van waterschade aan je MacBook

Waterschade aan je MacBook kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar het is belangrijk om de symptomen snel te herkennen om verdere schade te voorkomen. Hieronder volgt een meer gedetailleerde uitleg van de mogelijke symptomen van waterschade aan je MacBook:

1. Een MacBook die niet meer inschakelt: Dit is een van de meest voor de hand liggende symptomen van waterschade. Als je MacBook niet meer reageert wanneer je probeert in te schakelen, kan dit duiden op interne schade veroorzaakt door water of vloeistof.
2. Vreemde geluiden of ventilator activiteit: Als je abnormale geluiden hoort, zoals sissen, tikken of zoemen, kan dit een teken zijn van waterschade aan interne componenten. De ventilator van je MacBook kan ook harder draaien dan normaal als gevolg van oververhitting veroorzaakt door vocht.
3. Een zwart scherm of vervormd beeld: Waterschade kan leiden tot een defect in het scherm van je MacBook, waardoor het scherm zwart wordt of abnormale visuele artefacten vertoont, zoals strepen, vlekken of vervormingen.
4. Niet-reagerende toetsenbord- of trackpadfuncties: Als je merkt dat het toetsenbord of de trackpad van je MacBook niet meer reageren op invoer, kan dit wijzen op waterschade die de functionaliteit van deze componenten heeft aangetast.

Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen van waterschade kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de schade en de specifieke omstandigheden. Als je een of meer van deze symptomen opmerkt na blootstelling aan water of vloeistof, is het raadzaam om onmiddellijk actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Onmiddellijke stappen na waterschade

Na het opmerken van waterschade aan je MacBook is het cruciaal om onmiddellijk actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn de stappen die je direct moet nemen:

1. Schakel je MacBook uit: Dit is de eerste en meest essentiële stap. Door je MacBook onmiddellijk uit te schakelen, minimaliseer je het risico op kortsluiting en verdere schade aan interne componenten. Vergeet niet om ook de stekker uit het stopcontact te halen om de kans op elektrische schade te verminderen.
2. Droog je MacBook: Gebruik een zachte doek om voorzichtig overtollig water of vloeistof van de buitenkant van je MacBook te vegen. Vermijd het gebruik van een föhn of andere warmtebronnen, omdat hitte de schade kan verergeren. Kantel je MacBook voorzichtig om eventueel vastzittend water te laten weglopen, maar vermijd schudden of kloppen, omdat dit de verspreiding van vocht kan bevorderen.
3. Laat je MacBook drogen: Nadat je de zichtbare waterresten hebt verwijderd, is het belangrijk om je MacBook grondig te laten drogen. Plaats het op een droge, goed geventileerde locatie en laat het minstens 48 uur drogen voordat je het opnieuw probeert in te schakelen. Dit geeft de interne componenten de kans om volledig te drogen en minimaliseert het risico op blijvende schade.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en je MacBook voldoende tijd te geven om te drogen voordat je het opnieuw probeert te gebruiken. Probeer niet te haasten, want het inschakelen van je MacBook voordat deze volledig droog is, kan leiden tot ernstige schade en zelfs permanente defecten.

Het drogen van je MacBook na waterschade

Het drogen van je MacBook na waterschade is een cruciale stap om verdere schade te voorkomen en ervoor te zorgen dat je MacBook weer normaal functioneert. Hier zijn enkele belangrijke tips om je MacBook effectief te drogen:

 • Vermijd het gebruik van een föhn of hittebron: Hitte kan de interne componenten van je MacBook beschadigen, dus het is belangrijk om het gebruik van een föhn of andere hittebronnen te vermijden om je MacBook te drogen.
 • Gebruik geen rijst: Hoewel rijst vaak wordt genoemd als een middel om vocht te absorberen, is het niet de meest effectieve methode voor het drogen van elektronische apparaten zoals een MacBook. Bovendien kunnen kleine rijst deeltjes vast komen te zitten in de poorten van je MacBook, wat de situatie kan verergeren.
 • Overweeg het gebruik van een luchtdroger of droogzak: Als je het droogproces wilt versnellen, kun je overwegen om een luchtdroger of een speciale droogzak te gebruiken die is ontworpen voor elektronische apparaten. Deze kunnen helpen om vocht effectief uit je MacBook te verwijderen zonder de interne componenten te beschadigen.

Door deze tips te volgen en je MacBook grondig te drogen, vergroot je de kans op een succesvolle herstel van waterschade en minimaliseer je de kans op blijvende schade aan je MacBook.

Professionele hulp inschakelen: Reparatie opties voor waterschade

Als je MacBook nog steeds niet goed functioneert na het droogproces, is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Bij Mac Kliniek Rotterdam bieden we deskundige reparatiediensten voor waterschade aan verschillende MacBook modellen, waaronder de MacBook Air, MacBook Pro en MacBook Pro met M1-chip. Onze specialisten kunnen je MacBook grondig inspecteren, eventuele schade diagnosticeren en de nodige reparaties uitvoeren om je MacBook weer in optimale staat te brengen.

Preventieve maatregelen tegen waterschade aan je MacBook

Om waterschade aan je MacBook in de toekomst te voorkomen, zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 • Gebruik een beschermende hoes of case: Investeer in een hoogwaardige beschermende hoes of case voor je MacBook om het te beschermen tegen morsen en spatten. Deze extra laag kan helpen om je MacBook te beschermen tegen onbedoelde blootstelling aan vloeistoffen.
 • Vermijd vochtige omgevingen: Probeer het gebruik van je MacBook te vermijden in vochtige omgevingen, zoals in de buurt van zwembaden, badkuipen of buiten bij regenachtig weer. Vochtige lucht en waterdruppels kunnen gemakkelijk in je MacBook dringen en schade veroorzaken aan de interne componenten.
 • Houd vloeistoffen weg: Zorg ervoor dat alle vloeistoffen, zoals drankjes, waterflessen en andere vochtige items, uit de buurt van je MacBook worden gehouden. Plaats nooit een open drankje in de buurt van je apparaat, en wees extra voorzichtig wanneer je werkt met vloeistoffen in de buurt van je MacBook.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de kans op waterschade aan je MacBook minimaliseren en ervoor zorgen dat je apparaat veilig en goed beschermd blijft, ongeacht waar je het gebruikt.

Kosten van waterschade reparatie

De kosten voor het repareren van waterschade aan je MacBook kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de schade en het model van je MacBook. Bij Mac Kliniek Rotterdam zorgen we ervoor dat we betaalbare en transparante tarieven bieden voor al onze reparatiediensten. Neem contact met ons op voor een offerte op maat voor de reparatie van waterschade aan je specifieke MacBook model.

Door snel en effectief te handelen na waterschade aan je MacBook, kun je verdere schade voorkomen en ervoor zorgen dat je apparaat snel weer in optimale staat is. Bij Mac Kliniek staan we voor je klaar, of je nu langs wilt komen in een van onze winkels in Rotterdam, online een afspraak wilt inplannen, of telefonisch contact met ons wilt opnemen. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundige hulp en ondersteuning.

34 reacties op “MacBook waterschade, wat nu?

 1. We hebben een macbook air, ik vermoed uit 2013. Deze start na een theedouche niet meer op, we hebben direct gedroogd en 4 dagen op z’n kop gezet. Maar helaas. Kunnen jullie proberen deze aan de praat te krijgen en welke kosten zijn daarmee gemoeid?

  1. Beste Mark,

   Vervelend om te horen dat je MacBook Air een ’theedouche’ heeft gehad.
   We begrijpen dat je graag wilt weten wat de volgende stappen zijn en wat de mogelijke kosten kunnen zijn.
   Het beste kun je zo snel mogelijk contact met ons opnemen om een diagnose te laten stellen.
   De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de schade, maar na een grondige diagnose kunnen we je een duidelijk kostenplaatje geven. We hebben ook een handige opstuurservice als je niet in de buurt woont.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 2. Er is zojuist door mij een glad fris over heen gestoten over de MacBook van mijn kleindochter
  Graag zou ik langs komen voor een reparatie

  1. Beste Westbroek,

   Dat klinkt als een ongelukkige situatie, maar we zijn hier om te helpen.
   Je kunt het beste zo snel mogelijk langskomen voor een grondige diagnose van de MacBook van je kleindochter.
   We staan klaar om je te helpen. Neem snel contact met ons op om een afspraak in te plannen.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 3. In mijn MacBook air is een beetje water gekomen en ik heb hem aan en uitgezet en hij begon te haperen en nu heb ik hem uitgezet en op zijn kop gezet en nog niet aangezet wat is de beste stap die ik kan volgen

  1. Beste Lizzie,

   Goed dat je je MacBook snel hebt uitgezet en op z’n kop hebt geplaatst, dat kan al een groot verschil maken.
   De volgende beste stap is om het apparaat naar een professional te brengen voor diagnose en mogelijke reparatie. Zet je MacBook niet meer aan om verdere schade te voorkomen.
   Neem zo snel mogelijk contact met ons op om een afspraak te maken, of maak gebruik van onze opstuurservice als een bezoek aan onze winkel niet mogelijk is.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 4. Beste Mac Kliniek,
  vanochtend had ik haast toen ik naar school ging en toen is mijn beker open gegaan en is daardoor ook mijn MacBook nat geworden. Ik had er helaas geen hoes om en de MacBook was ook van binnen nat geworden. Moet ik het nu laten maken of eventjes wachten tot het van zelf droogt? Want op school deed die het nog eventjes en toen kon ik niet meer typen, en nu is die uitgegaan en krijg ik hem ook niet meer aan.

  1. Beste Esma,

   Het klinkt als een vervelende situatie. Ons advies is om je MacBook zo snel mogelijk uit te zetten en niet meer te proberen aan te zetten om verdere schade te voorkomen.
   Wachten tot het ‘vanzelf droogt’ is riskant; het kan leiden tot blijvende schade.
   Het is beter om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen. Je kunt contact met ons opnemen om een afspraak te maken, of gebruikmaken van onze opstuurservice als je niet in de buurt bent.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 5. Er is een glas cola over de Mac gegaan , opgestuurd naar Apple reparatie €3200 , wat nu???
  Betreft een Mac book pro 16GB 512 15inch uit eind 2016.

  1. Beste lezer,

   Dat is een flinke reparatiekostenpost van Apple. Gelukkig zijn er vaak voordeligere alternatieven.
   Bij Mac Kliniek kunnen we een grondige diagnose stellen en je een veel competitiever prijsvoorstel bieden.
   Het is zelfs mogelijk dat slechts enkele onderdelen vervangen hoeven te worden.
   Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een afspraak, of maak gebruik van onze opstuur service als je niet in de buurt woont.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 6. Hoi,
  Ik heb zojuist wat drinken over mijn MacBook laten vallen. In het begin deed die het nog alleen begon die wel te blazen, later werd ook me scherm donker en wordt nu niet meer lichter. Ik heb hem al op zijn kop gezet. Wat kan ik nu het beste doen?

  1. Beste Sara,

   Direct uitzetten en loskoppelen van alle apparaten.
   Leg je MacBook op zijn kop om verder lekken te voorkomen.
   Neem zo snel mogelijk contact met ons op voor een grondige check-up en reparatie.
   We hebben ook een opstuur service als je niet in de buurt bent.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 7. Er is zojuist Appelsap over mijn Macbook Air gevallen. Gelijk alles droog gemaakt.
  Opstarten gaat nog prima. Maar als ie eenmaal is opgestart kan hij niet meer met de wifi verbinden. Ik kan wifi niet meer inschakelen. Als ik op wifi inschakelen klik, komt er meteen weer te staan wifi uitgeschakeld.
  Hebben jullie nog tips?

  1. Beste Rico,

   Het is goed dat je je MacBook snel hebt droog gemaakt, maar appelsap kan nog steeds interne schade veroorzaken.
   Zet je MacBook uit en ontkoppel alle externe apparaten.
   Het is belangrijk om zo snel mogelijk een professionele diagnose te laten stellen.
   Wifi-problemen kunnen wijzen op interne schade. Neem contact met ons op voor een afspraak of gebruik onze opstuurservice als je niet in de buurt woont.

   Vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 8. Ik heb 3 maanden geleden frisdrank op mijn toetsenbord laten vallen. ik heb hem uitgezet en op de kant gezet voor 3 maanden; toen ik mijn macbook air aanzette na 3 maanden werkte deze nog is het mogelijk dat er geen schade is of gaat hij sowieso nog kapot?

  mvg

  1. Beste lezer,

   Fijn dat je MacBook Air het weer doet na het frisdrank incident.
   Maar let op, ook al werkt hij nu, er kunnen nog verborgen problemen zijn.
   Frisdrank kan voor slijtage zorgen die je pas later merkt.

   Ons advies: laat je MacBook toch even door ons nakijken om toekomstige problemen te voorkomen.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 9. Ik heb 3 maanden geleden een glas water over mijn macbook laten vallen. Ik heb hem naar Amac gebracht en daar hebben ze hem geprobeerd droog te “föhnen” maar daarvoor was de waterschade te erg. Ik heb hem vandaag weer op gestart na hem 3 maanden dus niet te gebruiken. Hij gaat gewoon nog aan en hij laad op. het lijkt alsof alles het nog prima doet. Is het veilig om mijn macbook nog te gebruiken?

  1. Beste Irene,

   Het is niet verstanding om je MacBook te gebruiken als hij nog niet gereinigd is na een waterschade.

   Want als de waterschade droogt, het kan alsnog een kortsluiting veroorzaken.

   We raden aan zsm te laten reinigen zodat er geen verdere schade kan ontstaan.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 10. Ik verstop mijn laptop altijd onder de kast. Eergisteren is er een glas water omgevallen naast die kast. Ik wist dat niet en nu ik heb zojuist pakte lag er een plasje water alleen onder mijn macbook. Niet ernaast, maar echt alleen waar mijn laptop heeft gelegen.
  Het lijkt erop alsof mijn laptop geen waterschade heeft gehad omdat het aan de onderkant zat..
  Ik typ dit ook vanaf mijn macbook, hij doet het prima er lijkt niks aan de hand. Ik ben nu alleen bang dat het uiteindelijk toch waterschade blijkt te hebben. Hoe kan ik erachter komen of mijn macbook waterschade heeft?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Beste Marousha,

   Bedankt voor je bericht. Goed om te horen dat je MacBook nu nog werkt, maar let op, water kan op den duur alsnog voor problemen zorgen. Als je helemaal zeker wilt zijn dat er geen verborgen schade is, kun je het beste een diagnose laten uitvoeren. Je bent altijd welkom om contact met ons op te nemen voor een afspraak.

   Groeten,

   Mac Kliniek

 11. Van de week is er een beetje cola over een deel van mijn laptop gevallen. Het toetsenbord gaat nu af en toe een beetje stroef bij dat deel. Als ik m’n Mac chemisch laat reinigen, lost dat dan ook de plakkerige toetsen op? Hoe duur zal dit zijn?

  1. Beste Rens,

   Bedankt voor je vraag! Een beetje cola kan al genoeg zijn om het toetsenbord stroef te maken.
   Een chemische reiniging kan in veel gevallen deze plakkerige toetsen weer als nieuw laten voelen.
   Qua kosten is het afhankelijk van de exacte schade, maar in veel gevallen is het een voordeligere optie dan vervanging. Voel je vrij om contact met ons op te nemen voor een inschatting van de kosten en meer informatie.

   Met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 12. Afgelopen maandag is er een glas theewater over mijn macbook pro gevallen. Ik heb het water natuurlijk zo snel mogelijk eraf geveegd maar niet nadenkende dat er natuurlijk ook water in de macbook terecht kan komen. Ik heb toen uit bronnen vernomen dat ik mijn macbook zo snel mogelijk uit moet zetten en drie dagen uit moet laten om eventuele schade of kortsluiting te voorkomen. Nu hoor ik van andere bronnen dat ik hem nog langer moet uitlaten. Wat raden jullie aan om te doen. Zodra ik de macbook probeer aan te zetten zal ik ook meteen een backup maken. Ik hoor graag wat jullie advies is.

  Met vriendelijke groet,
  Anouk Halders

  1. Beste Anouk,

   Het is goed dat je de MacBook snel hebt uitgezet, maar de aanbevolen wachttijd kan variëren.
   Het maken van een back-up kan riskant zijn als er nog vocht in het systeem zit.
   Ons advies is om de MacBook zo snel mogelijk naar ons toe te sturen of langs te brengen.
   We kunnen dan een gedetailleerde diagnose stellen en je een helder beeld geven van de schade en de beste vervolgstappen.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 13. Beste,

  Vannacht hebben wij onze macbook vergeten op te ruimen en heeft die een nachtje op de loungebank geslapen. Het was een droge nacht, maar vermoedelijk toch iets van vocht in de macbook gekomen:( vanmorgen geprobeerd hem op te starten, maar helaas! Ik dacht misschien staat deze uit, maar ook laad hij niet op. Wat kan ik het beste doen? Mvg alexandra

  1. Beste Alexandra,

   Vervelend om te horen dat je MacBook problemen heeft.
   Als er vermoedelijk vocht in is gekomen, is het belangrijk om snel te handelen.
   Schakel de MacBook uit en haal alle aansluitingen eruit.

   Je kunt de MacBook naar ons opsturen of langs brengen voor een diagnose.
   We kunnen dan snel de omvang van de schade bepalen en je een oplossing bieden.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 14. Mijn vriend heeft zojuist water geknoeid op zijn macbook uit 2014. hij deed het een tijdje nog, maar na een paar minute viel de macbook uit.
  Wat kan mijn vriend nu het beste doen?

  1. Beste Willemijn,

   Vervelend dat je vriend waterschade heeft aan zijn MacBook.
   Direct uitschakelen en loskoppelen van alle apparaten is nu cruciaal.
   Leg de MacBook omgekeerd om water te laten weglopen en laat het goed drogen.
   Omdat het apparaat al is uitgevallen, is professionele hulp aan te raden.

   Kom gerust langs bij de Mac Kliniek in Rotterdam voor een diagnose en een offerte voor de reparatie.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 15. Beste, wij wonen in oost Branbant dus even langskomen is geen optie. Heeft u collega’s of een filiaal dichter in de omgeving van Uden?

  Vriendelijk bedankt.

  1. Beste Rien,

   We begrijpen dat het lastig is om helemaal naar Rotterdam te komen. Hoewel we geen filiaal in de buurt van Uden hebben, bieden we wel een opstuur service aan.

   Je kunt de MacBook naar ons opsturen voor een diagnose en reparatie.
   Neem even contact op en we leggen je uit hoe dit in zijn werk gaat.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 16. Ik heb net een glas limonade laten vallen over mijn macbook pro, ik heb dit snel gedroofd en hij wekrte daarna nog wel. Toch heb ik hem voor de zekerheid op zijn kop gelegd. Wat kan ik nu het beste doen?

  1. Beste Maria,

   Bedankt voor je bericht! Het is goed dat je je MacBook Pro snel hebt gedroogd en op zijn kop hebt gelegd. Maar, voor de zekerheid raden we aan om het apparaat zo snel mogelijk langs te brengen voor een inspectie en eventueel een chemische reiniging. Zelfs als het apparaat nu nog werkt, kunnen er verborgen problemen optreden door vochtschade. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

   Met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 17. Vandaag is mijn water uitgelopen in mijn boekentas. Mijn macbook doet het prima maar je ziet dat er water achter mijn scherm zit. Gaat dit water er nog uitgaan? Hoe zet ik mijn computer het beste qua positie?

  Vriendelijk bedankt.

  1. Beste Fran,

   Bedankt voor uw bericht en wat vervelend om te horen dat uw MacBook waterschade heeft opgelopen.
   Het is positief dat uw MacBook nog functioneert, maar ik raad u dringend aan om de MacBook zo snel mogelijk uit te zetten.
   Waterschade kan namelijk leiden tot kortsluiting en verdere schade aan de elektronica in uw apparaat, zelfs als deze op het eerste gezicht nog goed lijkt te werken.

   Het water achter het scherm zal waarschijnlijk niet vanzelf verdwijnen en kan op termijn ernstige problemen veroorzaken.
   Ons advies is om zo snel mogelijk langs te komen in onze winkel voor een professionele diagnose en eventuele reparatie.

   Alvast bedankt voor uw begrip en we hopen u snel te kunnen helpen om verdere schade te voorkomen.

   Met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp chat