fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
10.05.2017 Geschreven door Mac Kliniek

Het is een van de meest voorkomende problemen met een laptop: vochtschade. Bij een MacBook is dat niet anders. Wel extra vervelend, want je MacBook is natuurlijk niet goedkoop. Dus als het even kan, moet die het lang blijven doen. Vochtschade ontstaat voor je er erg in hebt. Je MacBook gebruik je bijvoorbeeld op de bank, in je bed, op school, soms aan de lunchtafel. En waar gewerkt wordt, gebeuren wel eens ongelukken. In veel gevallen ben je het niet eens zelf, maar is iemand anders net even onhandig. Hieronder lees je wat je kunt doen bij waterschade aan je MacBook.

Als er plotseling een glas cola over je MacBook Air komt, is je eerste reflex natuurlijk om het drinken op je MacBook gelijk weg te halen. Daarna neem je de schade op. In veel gevallen zal je MacBook het dan niet (goed) meer doen. Dit hoeft niet te betekenen dat hij echt kapot is. Soms is een beetje drogen voldoende, al is een haperende MacBook meestal geen goed teken. Als je MacBook het niet meer goed doet of als er vocht anders dan water in gekomen is, moet je MacBook waarschijnlijk (gedeeltelijk) uit elkaar worden gehaald. Dit is nodig om onderdelen goed te laten drogen en eventueel ook om onderdelen te vervangen. Dit geldt voor alle Mac producten zoals de MacBook Pro, MacBook Air, iMac, Mac Mini en de Mac Pro.

Waterschade MacBook herstellen

Het herstellen van waterschade aan een MacBook is niet eenvoudig. Als er sprake is van zo veel vochtschade aan je MacBook Pro dat hij, ook na drogen niet meer werkt, moeten er meestal onderdelen vervangen worden.

Zowel de MacBook openen als het vervangen van onderdelen, moet volgens de garantievoorwaarden van Apple gedaan worden door een bij Apple aangemelde reparateur. Dat wil niet zeggen dat het niet anders kan of mag, maar dan verlies je eventuele aanspraak op de garantie van Apple. Kies bij serieuze vochtschade aan een MacBook dan ook voor een erkende Mac hersteller zoals Mac Kliniek in Rotterdam. Zelf kun je natuurlijk wel iets doen als je MacBook nat is geworden of je vermoed dat er ergens vloeistof zit. Bij een MacBook of MacBook Pro werkt dit ongeveer zo:

 1. Zet je MacBook direct uit/Haal de MacBook van het stroom af.

 2. Verwijder vloeistof en veeg de MacBook droog met een doek (desnoods voldoet een shirt).

 3. Positioneer je MacBook zodanig dat vocht of vloeistof via het toetsenbord eruit kan lopen. Houd de MacBook niet ondersteboven anders kan er alsnog schade ontstaan aan het beeldscherm of vocht in het trackpad lopen.

 4. Als er geen vocht meer uitloopt, plaats er dan vochtvreters in/op.

 5. Bel je verzekeraar op (indien van toepassing).

 6. Neem contact op met Mac Kliniek Rotterdam voor vochtschadeherstel.

Verzekering bij vochtschade MacBook?

Als er vochtschade ontstaan is aan je MacBook wordt de schade (de kosten voor reparaties of vervanging) soms gedekt door een verzekering. Er zijn in zo’n geval nogal wat verzekeringen die daarvoor in aanmerking komen, waarbij de context bepalend is. Heeft iemand anders de schade veroorzaakt? Dan zou de WA-verzekering van die persoon eventuele schade moeten vergoeden. Is de schade ontstaan buiten de deur of op je werk? Dan wordt de schade wellicht gedekt door je reisverzekering of door een verzekering van je werkgever. Het loont in de meeste gevallen in ieder geval om je daar in te verdiepen.

MacBook waterschade reparatie

Heeft je MacBook reparatie nodig doordat je je per ongeluk een glas cola of iets anders over je MacBook hebt laten vallen en je daardoor waterschade hebt? Bij de Mac Kliniek kun je terecht voor het laten repareren en herstellen van waterschade aan iedere MacBook, MacBook Pro of MacBook Air. Volg eerst de stappen hierboven om de ergste schade tegen te gaan en te voorkomen dat er verdere schade veroorzaakt wordt of er kortsluiting ontstaat. Vervolgens kun je het beste contact opnemen met ons.


MacBook waterschade kosten

Natuurlijk gaat het herstellen van je MacBook Pro geld kosten. Maar reparatie is nog altijd een stuk goedkoper dan naar de Apple Store te moeten voor een nieuwe MacBook. Wij onderzoeken de precieze schade en geven je een eerlijk advies en een duidelijk overzicht van de totale kosten voor het herstellen van je beschadigde MacBook (Pro). Op het eerste gezicht lijkt de schade vaak erger dan die is. De meeste modellen kunnen wij weer goed laten functioneren door chemische reiniging en soms, door het vervangen van onderdelen die te ernstig beschadigd zijn en daardoor defect zijn geraakt.

28 reacties op “MacBook waterschade, wat nu?

 1. We hebben een macbook air, ik vermoed uit 2013. Deze start na een theedouche niet meer op, we hebben direct gedroogd en 4 dagen op z’n kop gezet. Maar helaas. Kunnen jullie proberen deze aan de praat te krijgen en welke kosten zijn daarmee gemoeid?

  1. Beste Mark,

   Dit kunnen we zeker proberen.
   Je MacBook Air heeft nu ook Chemische reiniging nodig om getest te worden.
   Chemische reiniging kosten zijn €99. Na de reining kunnen we je MacBook verder onderzoeken en ook kijken of alle onderdelen goed functioneren.

   Loop maar gerust bij 1 van onze winkels binnen.

   mer vriendelijke groeten,

   team Mac Kliniek

 2. Er is zojuist door mij een glad fris over heen gestoten over de MacBook van mijn kleindochter
  Graag zou ik langs komen voor een reparatie

  1. Geachte heer/mevrouw Westbroek,

   U kunt binnenlopen bij een van onze vestigingen. Graag proberen we om uw MacBook chemisch te reinigen. Tot ziens!

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 3. In mijn MacBook air is een beetje water gekomen en ik heb hem aan en uitgezet en hij begon te haperen en nu heb ik hem uitgezet en op zijn kop gezet en nog niet aangezet wat is de beste stap die ik kan volgen

  1. Beste Lizzie,

   Heel goed dat je niet aan heb gezet. Je moet zorgen dat je MacBook zsm gereinigd wordt.

   Kom maar langs voor een Chemische reinigen bij een van onze vestigingen.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 4. Beste Mac Kliniek,
  vanochtend had ik haast toen ik naar school ging en toen is mijn beker open gegaan en is daardoor ook mijn MacBook nat geworden. Ik had er helaas geen hoes om en de MacBook was ook van binnen nat geworden. Moet ik het nu laten maken of eventjes wachten tot het van zelf droogt? Want op school deed die het nog eventjes en toen kon ik niet meer typen, en nu is die uitgegaan en krijg ik hem ook niet meer aan.

  1. Beste Esma,

   Je kan beter je MacBook langs brengen voor een chemische reiniging, zodat we je MacBook eerst oxidatie vrijmaken.
   Daarna kunnen we kijken of je MacBook werkt met je eigen onderdelen.

   Graag tot ziens.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 5. Er is een glas cola over de Mac gegaan , opgestuurd naar Apple reparatie €3200 , wat nu???
  Betreft een Mac book pro 16GB 512 15inch uit eind 2016.

  1. Beste,

   Je kan beter je MacBook Pro langs brengen voor een chemische reiniging, zodat we je MacBook Pro eerst oxidatie vrijmaken.
   Daarna kunnen we kijken of je MacBook Pro werkt met je eigen onderdelen.

   Graag tot ziens.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 6. Hoi,
  Ik heb zojuist wat drinken over mijn MacBook laten vallen. In het begin deed die het nog alleen begon die wel te blazen, later werd ook me scherm donker en wordt nu niet meer lichter. Ik heb hem al op zijn kop gezet. Wat kan ik nu het beste doen?

  1. Beste Sara,

   Je kan beter je MacBook langs brengen voor een chemische reiniging, zodat we je MacBook eerst oxidatie vrijmaken.
   Daarna kunnen we kijken of je MacBook werkt met je eigen onderdelen.

   Graag tot ziens.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 7. Er is zojuist Appelsap over mijn Macbook Air gevallen. Gelijk alles droog gemaakt.
  Opstarten gaat nog prima. Maar als ie eenmaal is opgestart kan hij niet meer met de wifi verbinden. Ik kan wifi niet meer inschakelen. Als ik op wifi inschakelen klik, komt er meteen weer te staan wifi uitgeschakeld.
  Hebben jullie nog tips?

  1. Beste Rico,

   Je kan beter je MacBook langs brengen voor een chemische reiniging, zodat we je MacBook eerst oxidatie vrijmaken.
   Daarna kunnen we kijken of je MacBook werkt met je eigen onderdelen.

   Het kan zo zijn dat je WiFi antenne defect is of de component dit aanstuurt op de moederboard beschadigd is.

   Graag tot ziens.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 8. Ik heb 3 maanden geleden frisdrank op mijn toetsenbord laten vallen. ik heb hem uitgezet en op de kant gezet voor 3 maanden; toen ik mijn macbook air aanzette na 3 maanden werkte deze nog is het mogelijk dat er geen schade is of gaat hij sowieso nog kapot?

  mvg

  1. Hallo Hallo,

   Het is altijd aangeraden om een chemische reiniging te laten uitvoeren.

   Er kan alsnog schade ontstaan en om dit te voorkomen moet er een reiniging plaats vinden.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 9. Ik heb 3 maanden geleden een glas water over mijn macbook laten vallen. Ik heb hem naar Amac gebracht en daar hebben ze hem geprobeerd droog te “föhnen” maar daarvoor was de waterschade te erg. Ik heb hem vandaag weer op gestart na hem 3 maanden dus niet te gebruiken. Hij gaat gewoon nog aan en hij laad op. het lijkt alsof alles het nog prima doet. Is het veilig om mijn macbook nog te gebruiken?

  1. Beste Irene,

   Het is niet verstanding om je MacBook te gebruiken als hij nog niet gereinigd is na een waterschade.

   Want als de waterschade droogt, het kan alsnog een kortsluiting veroorzaken.

   We raden aan zsm te laten reinigen zodat er geen verdere schade kan ontstaan.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 10. Ik verstop mijn laptop altijd onder de kast. Eergisteren is er een glas water omgevallen naast die kast. Ik wist dat niet en nu ik heb zojuist pakte lag er een plasje water alleen onder mijn macbook. Niet ernaast, maar echt alleen waar mijn laptop heeft gelegen.
  Het lijkt erop alsof mijn laptop geen waterschade heeft gehad omdat het aan de onderkant zat..
  Ik typ dit ook vanaf mijn macbook, hij doet het prima er lijkt niks aan de hand. Ik ben nu alleen bang dat het uiteindelijk toch waterschade blijkt te hebben. Hoe kan ik erachter komen of mijn macbook waterschade heeft?
  Alvast bedankt voor je reactie.

 11. Van de week is er een beetje cola over een deel van mijn laptop gevallen. Het toetsenbord gaat nu af en toe een beetje stroef bij dat deel. Als ik m’n Mac chemisch laat reinigen, lost dat dan ook de plakkerige toetsen op? Hoe duur zal dit zijn?

 12. Afgelopen maandag is er een glas theewater over mijn macbook pro gevallen. Ik heb het water natuurlijk zo snel mogelijk eraf geveegd maar niet nadenkende dat er natuurlijk ook water in de macbook terecht kan komen. Ik heb toen uit bronnen vernomen dat ik mijn macbook zo snel mogelijk uit moet zetten en drie dagen uit moet laten om eventuele schade of kortsluiting te voorkomen. Nu hoor ik van andere bronnen dat ik hem nog langer moet uitlaten. Wat raden jullie aan om te doen. Zodra ik de macbook probeer aan te zetten zal ik ook meteen een backup maken. Ik hoor graag wat jullie advies is.

  Met vriendelijke groet,
  Anouk Halders

 13. Beste,

  Vannacht hebben wij onze macbook vergeten op te ruimen en heeft die een nachtje op de loungebank geslapen. Het was een droge nacht, maar vermoedelijk toch iets van vocht in de macbook gekomen:( vanmorgen geprobeerd hem op te starten, maar helaas! Ik dacht misschien staat deze uit, maar ook laad hij niet op. Wat kan ik het beste doen? Mvg alexandra

  1. Beste Alexandra,

   Je kan best langskomen voor een chemische reiniging van je MacBook.
   We zijn 7 dagen open en je kan zonder afspraak binnenlopen.

   met vriendelijke groet,

   Mac Kliniek

 14. Mijn vriend heeft zojuist water geknoeid op zijn macbook uit 2014. hij deed het een tijdje nog, maar na een paar minute viel de macbook uit.
  Wat kan mijn vriend nu het beste doen?

 15. Beste, wij wonen in oost Branbant dus even langskomen is geen optie. Heeft u collega’s of een filiaal dichter in de omgeving van Uden?

  Vriendelijk bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp chat