fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
20.03.2020 Geschreven door aydin

Het is je vast wel eens overkomen dat de batterij van je MacBook Air snel leeg is. Kun je meestal je MacBook een halve dag gebruiken zonder oplader, moet je de volgende dag na een paar uur alweer op zoek naar de lader. De oorzaak hiervan is de belasting van de accu. Dit heeft onder andere te maken met welke applicaties en processen je MacBook gebruikt, maar kan natuurlijk ook komen door slijtage. Hoe vervelend ook, uiteindelijk moet elke batterij een keer worden vervangen. Maar lees, voordat je besluit je MacBook Air batterij te vervangen, eerst onderstaande tips door over hoe je zelf kunt voorkomen dat de batterij snel leeg raakt.

Mijn MacBook is Snel Leeg

Zoals gezegd kan een batterij die snel leeg is meerdere oorzaken hebben. Waar dat aan ligt? Er zijn een aantal dingen die invloed hebben op de levensduur van de batterij. Naast beschadigingen door een val of waterschade zijn dit de belangrijkste oorzaken:

  • Leeftijd van de batterij
    Het aantal cycli oftewel het aantal keren dat de batterij is opgeladen. In de nieuwere versies van macOS kun je dit bijhouden. Kijk hiervoor in het menu Batterij via systeemvoorkeuren.

  • Hoe je de MacBook gebruikt
    Een MacBook batterij die weinig wordt gebruikt en nooit helemaal wordt ontladen en volledig opgeladen slijt sneller dan een Mac die je dagelijks gebruikt. En als je instellingen niet optimaal zijn en je gebruikt vaak veeleisende apps dan is dit ook een reden dat je batterij sneller leeg is.

MacBook Batterijduur Verlengen

Natuurlijk is het logisch dat de batterijduur van je MacBook korter is als je voor langere tijd films of series kijkt, de helderheid van het scherm altijd op maximaal hebt staan of wanneer je zware applicaties gebruikt zoals games of grafische programma’s. Maar er zijn verschillende factoren waardoor je te maken kunt krijgen met een batterij die snel leeg loopt. Zo kan de accu belast worden zonder dat je dit zelf in de gaten hebt, denk hierbij aan een applicatie die in de achtergrond draait waar je niks van merkt, maar die wel resources gebruikt. Met behulp van de activiteitenweergave kun je precies uitzoeken welke processen het meest van je Mac vragen. Dat was alvast 1 tip. Hieronder staan nog meer tips die je kunt toepassen om de batterijduur te verlengen. Deze tips gelden ook voor de batterij van je MacBook Pro, MacBook Air, iMac, Mac Mini en Mac Pro.

1. Helderheid

De helderheid van je MacBook speelt een grote rol als het gaat om de batterijduur van jouw MacBook. Hoe hoger je helderheid staat ingesteld, hoe sneller je MacBook leeg gaat. Gebruik bijvoorbeeld in de avond een lagere helderheid. Dat is niet alleen gunstig voor de batterijduur, maar ook prettiger voor je ogen. Overdag kom je er niet onderuit om het scherm wat helderder te zetten want het kan soms moeilijk zijn om het scherm duidelijk te zien, vooral in belichte omgevingen. Een andere oplossing is de helderheid automatisch aan te laten passen, dan wordt deze door de MacBook zelf optimaal ingesteld. Wanneer automatische helderheid aan staat, zal de Mac er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat je beeldscherm niet onnodig helder blijft als dit niet nodig is. Dat scheelt weer.

2. Toetsenbord verlichting

De toetsenborden van de MacBook, MacBook Pro en MacBook Air beschikken over toetsenbord verlichting. Handig als het donker is, maar niet nodig als het licht is. Wanneer je het toetsenbord verlichting uitzet dan bespaar je veel onnodig batterijverbruik. Je kunt de helderheid van de verlichting instellen, op automatisch zetten of helemaal uitschakelen.

3. Sluimerstand

Als jij je MacBook altijd open laat staan zonder hem uit te zetten, dan blijven alle applicaties gewoon door draaien en resources verbruiken. Stel daarom de sluimerstand in om te zorgen dat je MacBook eerder uitgaat en om energie te besparen.

4. WiFi en Bluetooth uitschakelen

Als je geen gebruikt maakt van WiFi of Bluetooth, dan is het natuurlijk niet nodig om deze aan te laten. WiFi en Bluetooth zoeken voortdurend naar nieuwe verbindingen en apparaten om mee te connecten. Dit zorgt ervoor dat je MacBook altijd aan het werk is en kost batterijcapaciteit. Schakel bluetooth en WiFi dus uit als je er geen gebruik van maakt.

5. SSD

De wat oudere MacBooks beschikken meestal nog over een HDD schijf. Deze schijven zijn naast dat ze langzamer en minder stil zijn, lang niet zo energiezuinig als een SSD. Daarom raden wij altijd aan om je oude HDD te vervangen voor een SSD.

6. Geoptimaliseerd opladen

Geoptimaliseerd opladen is een nieuwe feature in macOS Big Sur of hoger die helpt bij het verlengen van de levensduur van de batterij. Wanneer de functie is ingeschakeld wacht de MacBook in sommige situaties met volledig opladen en pauzeert hij het opladen als het niet nodig is. Daarnaast leert de Mac over jouw gebruik en zorgt ‘ie er automatisch voor dat de batterij volledig is opgeladen op het moment dat de MacBook van het netstroom gaat. Als deze functie is ingeschakeld zie je in het statusmenu of de Mac volledig is opgeladen of dat het opladen tijdelijk is gepauzeerd. Inschakelen kun je doen via de systeemvoorkeuren.

7. Power nap

Power nap is een functie die op de achtergrond je MacBook bijwerkt als deze in sluimerstand gaat. Schakel dit uit als de MacBook niet op netstroom is aangesloten om extra batterijgebruik te vermijden.

8. Gebruik geen dynamische achtergrond

Als dynamisch bureaublad is ingeschakeld past je Mac automatisch je achtergrond aan op basis van hoe laat het is. Zo zal je MacBook overdag kiezen voor een wat lichtere wallpaper en ’s avonds gaan voor een donkerder exemplaar. Als je dynamisch bureaublad uitschakelt scheelt dat batterijcapaciteit.

9. Zet Energiebesparingsmodus aan

In macOS Monterey is een energiebesparingsmodus geïntroduceerd. Als je die aanzet zullen onder andere bepaalde achtergrondprocessen minder worden uitgevoerd en wordt de schermhelderheid automatisch iets aangepast.

10. Update apps en het het besturingssysteem van je MacBook

Het is slim om altijd te zorgen dat de apps die je gebruikt up-to-date zijn. Dat geldt ook voor het macOS. Apple voert in updates vaak wijzigingen door die helpen de batterijduur te verlengen. Apps van andere ontwikkelaars kunnen fouten bevatten of niet helemaal geoptimaliseerd waardoor ze meer vragen van je MacBook. Controleer via de App Store of er updates voor je klaar staan.

11. Beperk aantal openstaande tabbladen

In een browser zoals Safari, Google Chrome of Firefox is het verstandig om het aantal openstaande tabbladen te verminderen. Wanneer je teveel actieve tabs openhoudt kost dit allemaal energie en laten we eerlijk zijn, meestal heb je al die tabs toch niet echt nodig.

12. Overbodige apps en bestanden van je mac verwijderen

Je MacBook wordt sneller en zuiniger als je af en toe een grote schoonmaak houdt. Gooi overbodige oude bestanden weg en verwijder apps die je nooit meer gebruikt. Het laden van die bestanden en apps kost allemaal capaciteit, ook als je ze niet nodig hebt.

13. Apps uitschakelen

Schakel apps uit die veel energie gebruiken. Ook al gebruik je ze niet, bepaalde apps vragen toch onnodige energie van je batterij. Via het icoontje rechtsboven in het scherm kun je zien welke apps veel batterij gebruiken. Als je ze niet nodig hebt: gewoon sluiten. Via Activiteitenweergave kun je trouwens precies zien welke apps het meeste stroom verbruiken.

Helpen bovenstaande tips niet of onvoldoende?
Dan kan het zijn dat je accu toe is aan vervanging. Dat kun je zelf controleren door op je MacBook de Option-toets ingedrukt te houden terwijl je boven in de menubalk op het batterij-icoon klikt. In het venster zou nu bovenaan “normaal”moeten staan. Staat er “vervang snel”, dan is je MacBook accu aan vervanging toe.

 

MacBook batterij vervangen

Uiteindelijk hebben alle batterijen een beperkte levensduur en moeten ze op een gegeven moment worden vervangen. Vervelend, maar onvermijdelijk. Hoe lang een batterij precies meegaat is niet precies te zeggen en hangt, zoals je hebt kunnen lezen, af van verschillende factoren. Ook al heb je alle tips voor het verlengen van de batterijduur uitgeprobeerd, er komt een moment dat de capaciteit van de batterij dermate achteruit is gegaan dat je er iemand naar moet laten kijken.

Als jij merkt dat jij je MacBook steeds vaker moet opladen en tussen laadsessies door minder lang kunt gebruiken, is het tijd om de batterij te laten checken. Als erkende serviceaanbieder van Apple kunnen wij de batterij snel en bovendien op een correcte manier herstellen zodat je na reparatie weer jaren vooruit kunt.

Bij de Mac Kliniek repareren wij al jarenlang MacBooks. Als je op zoek bent naar professionele hulp, originele onderdelen en 12 maanden garantie, dan ben je bij de Mac Kliniek aan het juiste adres. Loop eens binnen in één van onze winkels of maak online een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp chat