fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
31.08.2019 Geschreven door aydin

Je wilt natuurlijk goed beschermd zijn tegen virussen op internet. Wat kan je doen om jouw Mac te beschermen tegen malware en virussen? Wat is de beste virusscanner voor Mac’s? Heb ik eigenlijk wel een virusscanner nodig? Hieronder leggen we uit waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je Mac veilig blijft.

Gratis virusscanner Mac

Op internet is behoorlijk wat gratis antivirussoftware vinden. Het probleem is alleen dat gratis niet altijd 100% gratis is. Er kleven namelijk nadelen aan het gebruik van deze programma’s. Je wordt lastig gevallen met de vraag of je wilt upgraden naar premium abonnementen met betaalde functies (die je meestal niet nodig hebt) of ziet constant vervelende advertenties in beeld. Andere aanbieders van gratis software staan erom bekend dat ze je persoonlijke gegevens stelen en vervolgens doorverkopen. Daar schiet je uiteindelijk niet zoveel mee op. Kies bij het selecteren van een virusscanner altijd zorgvuldig en doe goed research. Installeer alleen software van aanbieders die je vertrouwt.

Mac virusscanner

Een virusscanner op een Mac is een aanvulling op de ingebouwde beveiligingen in macOS. Het vervangt deze niet, maar je zorgt ermee voor extra beveiliging. Natuurlijk wordt er bij Apple continu gewerkt aan het verhelpen van beveiligingsproblemen en worden er beveiligingsupdates en patches uitgebracht op het moment dat er nieuwe virussen en malware worden geïntroduceerd, maar gespecialiseerde antivirussoftware van bedrijven die zich hier 100% op richten doet dit meestal net een tikkeltje beter.

AVG virusscanner Mac

AVG antivirus voor Mac is één van de populairste virusscanners en behoort tot de beste antivirussoftware voor OS X. Er is een gratis versie die bescherming biedt tegen malware en de meeste virussen en daarnaast zijn er twee betaalde alternatieven: AVG Internet Security en AVG Ultimate. Deze bieden betere bescherming dankzij geavanceerde functies zoals anti phishing features en vergaande privacy beveiliging. Deze virusscanner is zowel voor de MacBook Pro, MacBook Air of een iMac

Beste gratis virusscanner Mac

De top-3 van de beste gratis antivirussoftware voor Mac is Avast, BitDefender en Sophos.

Avast Security voor Mac scoort hoog op alle lijstjes voor beste antivirus programma’s voor Mac. Het is een (zeker in de betaalde versie) zeer uitgebreid softwarepakket en beschermt je Mac in real-time. Daarnaast kun je (geplande) scans uitvoeren om periodiek je hele systeem grondig te checken.

BitDefender is een goede en vooral snelle virusscanner die bescherming biedt tegen virussen, Malware en beschikt over features zoals een VPN. Het programma blinkt vooral uit in performance. Zo beschikt Bitdefender over een slimmigheid waardoor eerder gescande bestanden die niet recent zijn gewijzigd worden uitgesloten van scans. Hierdoor wordt je systeem minder belast en gaan scans een stuk sneller.

Sophos is een wat minder bekende naam, maar behoort toch tot de betere gratis virusscanners. Het grote voordeel van Sophos antivirus is dat het meer functionaliteit biedt in vergelijking met de gratis versies van Avast en AVG. Naast systeemscans en realtime bescherming, filtert Sophos het internetverkeer en kunnen gevaarlijke websites en pogingen tot phishing worden geblokkeerd. Daarnaast kun je meerdere computers (zowel Windows als Mac’s) koppelen aan 1 account.

Beste virusscanner voor Mac

Het Duitse bedrijf AV-test is een onafhankelijk testlab dat regelmatig de nieuwste versies van antivirussoftware voor thuisgebruikers test. Uit de meest recente test is het volgende lijstje beste virusscanners gekomen.

 1. Avast premium security

 2. AVG

 3. Avira free antivirus

 4. Bitdefender antivirus

 5. ClamXAV

 6. F-Secure

 7. Kaspersky

 8. Norton

 9. Trend Micro antivirus

De meeste van deze bedrijven bieden betrouwbare software aan die je met een gerust hart kunt installeren. Ze bieden gratis versies aan, maar ook betaalbare abonnementen en in somimige gevallen een geld terug garantie. Naarmate je lager komt op het lijstje scoren de programma’s slechter op het gebied van performance. Als je die installeert, wordt je Mac aanzienlijk trager. Ook staan sommige aanbieders uit de top-3 van het lijstje, zoals Avast, erom bekend dat ze het niet al te nauw nemen met de privacy van gebruikers. En Avira scoort goed op algehele prestaties en gebruiksvriendelijkheid, maar doet het weer net wat minder op het gebied van virusherkenning.

Mac virusscanner nodig

Er wordt vaak gezegd dat wanneer je een Mac gebruikt, je geen virusscanner nodig hebt. Maar dit is niet altijd helemaal waar. Het is wel zo dat je op een Mac minder risico loopt op het krijgen van virussen, maar toch zijn er altijd slimme hackers die manieren vinden om beveiligingsproblemen te misbruiken. Bovendien neemt het aantal gebruikers nog altijd toe. Hierdoor wordt het voor hackers steeds interessanter om virussen voor de Mac te ontwerpen en te verspreiden.

Standaard heeft iedere Mac ingebouwde beveiligingsfuncties die je beschermen tegen de meeste gevaren. Als je daarnaast zorgvuldig omgaat met beveiligingsrisico’s ben je al redelijk gewapend tegen de grootste gevaren.

Deze maatregelen kun jezelf nemen:

 • Geen software installeren van onbekende, malafide partijen.

 • Gevaarlijke e mailbijlagen of gevaarlijke bestanden die je krijgt doorgestuurd weggooien.

 • Niet zomaar op links klikken en geen ongewenste bestanden openen.

 • Houd je Mac up-to-date en installeer altijd de laatste beveiligingsupdates voor macOS.

 • Maak regelmatig een goede back up om geen bestanden kwijt te raken als er toch iets misgaat.

 • Sterke wachtwoorden gebruiken.

Het antwoord op de vraag of je nou wel of niet een antivirusprogramma nodig hebt, ligt daarom iets genuanceerder. Het hangt namelijk een beetje af van jezelf. Ons advies: Een virusscanner kan eigenlijk nooit kwaad en helpt zeker om risico’s te verkleinen.

Zeker als je het lastig vindt om in te schatten wat wel of niet veilig is of als je de Mac met meerdere personen gebruikt kan het verstandig zijn om een extra beschermingslaag toe te voegen en te kiezen voor extra bescherming. Bovendien doen veel virusscanners meer dan virussen opsporen alleen. Ze bieden handige functies zoals VPN, password managers en kunnen je beschermen tegen phishing of het gebruik van tracking-cookies tegengaan. Het is dus maar net wat je wilt.

 

Hulp nodig?
Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen? Heb je hulp nodig bij het beschermen van je Mac of het installeren van een geschikte virusscanner? Neem dan contact op met de Mac Kliniek. Dat kan via e-mail, WhatsApp of gewoon telefonisch. Ons team staat voor je klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Stel uw vraag