fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
12.07.2018 Geschreven door aydin

Er zijn in principe een paar redenen waarom je de originele videokaart in je iMac zou willen vervangen: je videokaart is kapot gegaan of je wilt je ietwat verouderde iMac upgraden zodat je er nog een paar jaar optimaal gebruik van kunt maken.

In beide gevallen helpt Mac Kliniek je en vervangen wij voor jou de iMac videokaart door een nieuwer exemplaar. Mocht er inderdaad sprake zijn van een defect, dan kijken we eerst goed naar je iMac en nemen we alle hardware onder de loep. Zo komen we erachter of het probleem ook echt in je videokaart zit en of het vervangen van de videokaart het probleem wel echt oplost. Een iMac videokaart reparatie is vaak niet haalbaar. Als een reparatie van de videokaart technisch gezien al mogelijk is, weegt de meerprijs daarvan niet op tegen de kosten van het laten vervangen van de oude kaart door een nieuwer exemplaar. Bij geavanceerde elektronica geldt meestal dat het vervangen van een onderdeel, de videokaart in dit geval, vaak de meest duurzame, voordelige en meest snelle oplossing is.

Is jouw Mac videokaart kapot of heb je andere problemen met je Mac? Bij Mac Kliniek maak je eenvoudig online een afspraak voor reparatie, de vervanging of upgrades van verschillende onderdelen. Zo kun je snel weer aan de slag met je geliefde iMac. Dit geldt ook voor je MacBook Pro, MacBook Air, Mac Mini en Mac Pro.

Waarom je iMac videokaart vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen de videokaart van je iMac te vervangen. Je hebt helaas een defecte videokaart of een defect onderdeel op je videokaart (zoals de videochip) waardoor de iMac blijft hangen, regelmatig vastloopt of het beeld vervormt. Misschien wil je aan de slag met veeleisende toepassingen zoals videobewerking of 3D-rendering en is er meer vermogen vereist dan de huidige kaart kan leveren. Of stel dat je bijvoorbeeld een 4K- of 5K-beeldscherm hebt gekocht en je wilt profiteren van de extra kracht van een nieuwere kaart. Of misschien wil je gewoon upgraden naar een nieuwere, snellere kaart. Wat de reden ook is, het vervangen van de videokaart van je iMac is voor de expert een relatief eenvoudig proces dat een grote invloed kan hebben op de prestaties van je Mac. Dus als je op zoek bent naar een manier om je iMac een boost te geven, is het vervangen van de videokaart een goed begin.

Als jouw videokaart reparatie nodig heeft of je wilt hem laten vervangen door een nieuwe of een beter exemplaar, ga dan, tenzij je zelf erg handig bent, niet zelf aan de slag, maar laat hem vervangen of repareren door een erkende Apple reparateur zoals de Mac Kliniek. Dan weet je twee dingen zeker. De reparatie gebeurt goed en je iMac wordt altijd gerepareerd met originele onderdelen waardoor je ook na reparatie nog steeds aanspraak kunt blijven maken op de garantie van Apple.

Wat is een videokaart?

Een videokaart is een deel van de hardware van je iMac dat wordt gebruikt om beelden te genereren en soepel weer te geven. Een videokaart, ook wel bekend als grafische verwerkingseenheid (GPU), bevat zijn eigen geheugen en verwerkingseenheden. Door de beeldverwerking los te koppelen van de CPU, kan een videokaart de prestaties van games en andere grafische toepassingen, zoals bijvoorbeeld 3D-rendering of veeleisende software voor het bewerken van onder andere video, aanzienlijk verbeteren. Kiezen voor een betere videokaart kan dan lonend zijn want die staat garant voor betere prestaties.

Hoe weet ik of ik een nieuwe iMac videokaart nodig heb?

Zoals gezegd zijn er eigenlijk maar twee redenen om een iMac videokaart te vervangen: een kapotte videokaart of een upgrade. Dat laatste komt eigenlijk alleen voor bij oudere apparaten. Apple-producten zijn grafisch immers al behoorlijk goed, dus een upgrade van de nieuwere Macs is vaak überhaupt niet mogelijk. Bij een defect is de reden voor vervanging natuurlijk duidelijk. Dit herken je aan symptomen zoals oververhitting van de iMac, verticale strepen in beeld, een zwart of wit scherm na het opstarten of als de iMac begint te haperen bij grafisch zware taken of zelfs helemaal blijft hangen. Minder duidelijk is vaak of je iMac videokaart defect is, of dat er een ander probleem speelt, zoals:

 • Een defect beeldscherm;

 • Een defecte harde schijf;

 • Problemen met het geheugen;

 • Een kapot moederbord;

 • Voeding die aan vervanging toe is.

Mac Kliniek kan in vrijwel alle gevallen relatief eenvoudig voor je vaststellen wat het probleem is. Blijkt een van de bovenstaande problemen de oorzaak te zijn, dan kunnen we je in de meeste gevallen ook helpen.

Hoe Mac Kliniek je helpt met de vervanging van een videokaart

Bij Mac Kliniek maak je simpel en snel online een afspraak, op een tijdstip dat het jou het beste uitkomt. Mocht je twijfelen aan de aard van het probleem of wil je advies van een expert, dan kun je ons ook vragen stellen via WhatsApp (ons nummer vind je hierboven). Zo kunnen we je op voorhand misschien al wat meer duidelijkheid geven over de aard van het probleem. We geven je in ieder geval vooraf duidelijkheid over de kosten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer we een diagnose hebben gesteld en het (waarschijnlijke) probleem bekend is, ontvang je van ons een kostenindicatie. In het geval van een iMac videokaart reparatie vraag je daarvoor online een offerte aan. Wij sturen je dan zo snel mogelijk een eerlijk overzicht van de kosten waarna je kunt langskomen om de iMac te brengen waarna wij voor je aan de slag gaan met de reparatie of het plaatsen van de nieuwe videokaart.

18 reacties op “iMac videokaart vervangen

 1. Beste,
  Mijn MacBook Pro 13 inch 2016 laat verticale strepen zien. Als ik het scherm even bijna helemaal dichtklap verdwijnen deze tijdelijk. Videokaart of connector?? Kunnen jullie dit repareren?
  Vriendelijke groet, Roland

 2. Ik heb een IMac (late 2009) en krijg in toenemende mate problemen met filmbewerking (Adobe Premiere Elements) maar ook overigens is mijn mac heel traag geworden.
  Een SSD plaatsen en het RAM geheugen opkrikken is kennelijk mogelijk maar ik wil ook de procesoor upgraden naar i7 Intel. Kan dit ? En is ook een nieuwe, betere videokaart een optie ? Graag uw advies

  1. Beste Rob,

   Helaas is het niet mogelijk op een processor te upgraden naar i7 intel. Dit betekend dat de moederboard vervangen moet worden.
   Voor deze model iMac adviseren wij om een upgrade te doen met SSD en/of RAM geheugen.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 3. Hi, Ik heb aan mijn Imac uit 2009-2010 (High Sierra 10.13.6) een tweede scherm gekoppeld. Ik wilde dit om op deze schermen verschillende zaken te kunnen zien en zo beter te kunnen werken. Nu zie ik op beide schermen hetzelfde of op een de programma’s en de ander alleen de high sierra achtergrond. Hij sleept niet van het ene naar het andere scherm. Heb ik een tweede videokaart nodig en zo ja kan dit en hoe? Met vr. groeten, Paul Jaspers

  1. Beste Paul,

   Je hebt geen 2e videokaart nodig. Je kan beide schermen synchroon gebruiken of apart gebruiken.
   Dit kan je aanpassen via –> Systeem Voorkeuren–> Beeldscherm instellingen

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 4. mijn macbook air uit 2017 vertoont verticale en horizontale jitter strepen . Mij is verteld dat de videokaart kapot is. Wat zou het vervangen hiervan kosten? En hoelang duurt dit ?

  1. Beste Marjolijn,

   Videokaart reparaties doen wij vanaf €299. Reparatieduur is ongeveer 3 werkdagen.
   Je kan langskomen naar één van onze vestigingen.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 5. Ik wil graag Microsoft Flight Simulator 2020 draaien op mijn iMac, met behulp van VMWare. Mijn grafische kaart is een AMD Radeon R9 M290X 2048 MB. Gaat het daarmee lukken?

 6. Ik zou graag een betere videokaart willen in mijn iMac. nu is de vraag of het mogelijk is en uit welke type kan ik kiezen

  Imac retina 5k, 27inch late 2014
  i7 4Ghz quad-core intel
  32gb werkgeheugen 1600 mhz ddr3
  SSD 2tb
  AMD radeon R9 M295x. 4Gb

 7. Ik heb een 27″ 2011 model. Daarin zit een AMD radeon HD 6770M 512 mb. Is deze te vervangen voor een nieuwere kaart om zo een nieuwere versie osx te installeren? Las her en der op internet dat dit eventueel mogelijk was maar kon er verder niet veel over vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Stel uw vraag