fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
31.03.2020 Geschreven door aydin

Iedereen is intussen wel bekend met een Mac of een pc. Meningen variëren vaak van wat er beter is, of wat er sneller werkt. Vaak is deze keuze persoonsgebonden. De een vind een pc beter werken en de ander vind een iMac, of MacBook weer beter werken. 

In deze blog gaan wij de verschillen uitleggen en wat de voor- en nadelen zijn. 

Gebruiksgemak

Mac computers staan bekend om hun gebruiksvriendelijkheid. Je hoeft bij een Mac namelijk niet te diep te gaan om iets in te stellen. Je installeert een programma door het gedownloade bestand naar de map ‘Programma’s’ te slepen en je de-installeert een programma door het naar de Prullenmand te slepen. Bij een Windows-computers moet je hiervoor vaak meerdere stappen doorlopen.

Programma’s

Voor Mac bestaan minder programma’s dan voor Windows. Wel zijn de programma’s voor Mac stabieler en werken vaak sneller. Binnen Windows kunnen programma’s elkaar in de weg gaan zitten. Dit omdat pc’s voor Windows worden gemaakt door duizenden verschillende fabrikanten. Zij gebruiken stuk voor stuk andere onderdelen waarmee Windows overweg moet kunnen. Er hoeft maar één onderdeel niet helemaal in orde te zijn en de computer werkt niet naar behoren. Apple heeft dat probleem niet, omdat Apple zowel het bedrijf is dat de Mac-computers bouwt, als het bedrijf dat het besturingssysteem macOS ontwikkelt. De hardware is daarom perfect op het besturingssysteem afgestemd. Apple-computers crashen hierdoor minder vaak. Ook Mac-computer kunnen overigens problemen hebben. Het blijft immers een technisch systeem waar iets mis mee kan gaan.

Apple heeft een eigen winkel met apps,  speciaal voor Mac-computers: de App Store. Apple houdt streng toezicht op de apps die in deze winkel worden aangeboden. Je kunt er dus zeker van zijn dat apps die je daar downloadt goed werken en niet schadelijk voor je computer zijn. Voor Windows bestaan allerlei programma’s die je online kunt downloaden. Hier wordt geen toezicht op gehouden, waardoor het mogelijk is dat je een programma downloadt dat instabiel of schadelijk is.

Sinds de introductie van Windows 8 heeft ook Microsoft een eigen winkel waarin apps worden aangeboden: de Windows Store. Ook op deze winkel wordt toezicht gehouden. Zowel bij Mac als Windows is het mogelijk om programma’s buiten de winkel te downloaden. Ook dan kunnen de programma’s instabiel of schadelijk zijn.

Lange tijd waren veel populaire programma’s voor Windows niet beschikbaar voor Mac. Tegenwoordig zijn veel populaire programma’s beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Dit vergemakkelijkt de samenwerking tussen Windows en Mac. Ben jij een Windows-gebruiker en ben jij erg gehecht aan bepaalde programma’s? Ga dan bij een eventuele overstap na of je deze programma’s ook op een Mac-computer kunt gebruiken.

Prijs

Mac computers kosten meer dan Windows-computers. De prijs van een computer of laptop met het besturingssysteem macOS begint bij ongeveer 1000 euro. Voor minder dan de helft van dat geld kan je een computer of laptop met Windows kopen. Maar daar is een reden voor! Omdat Apple de hardware en de software voor Mac-computers produceert, is de hardware afgestemd op de software. Bij Windows is dit niet het geval. Hierdoor kan het voorkomen dat een (goedkope) Windows-computer bijvoorbeeld te weinig geheugen heeft om het besturingssysteem goed te laten werken. Bij de aanschaf van een Windows-computer is het van belang u te verdiepen in de benodigde hardware, zodat u een goed werkend Windows-systeem koopt.

MacBooks en iMacs

De aluminium behuizing van de Macs ziet er wel strak uit, maar heeft ook een groot nadeel. Als er iets stukgaat zul je het bijna altijd moeten laten repareren door de fabrikant of een derde partij. Zelf kun je namelijk niet of nauwelijks sleutelen aan je laptop. Alleen al het openen van de behuizing is zeer ingewikkeld en vereist behoorlijk wat precisie. Hierdoor zijn reparaties relatief duur.

Ook de prijzen voor vervangende onderdelen liggen bij een MacBook vaak vrij hoog. Bijvoorbeeld het uitbreiden van het werkgeheugen.

Bij Mac Kliniek hebben wij jarenlang ervaring op het gebied van MacBooks en iMac. Heb je klachten, vragen of wil je een reparatie laten uitvoeren? Dan ben je bij Mac Kliniek aan het juiste adres.

 

 

 

One reactie op “Verschillen tussen Mac en een PC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Stel uw vraag