Mijn iMac start niet meer of geeft groene strepen aan?

Als jouw iMac niet meer opstart of gekleurde (vaak groene) strepen laat zien dan heeft dat vaak te maken met een defecte videokaart. Wij zien dit defect erg vaak voorkomen bij modellen van 2009 t/m 2013. 

Door het strakke design van de iMac is er weinig ruimte voor koeling. De videokaart wordt steeds warm en de koelpasta droogt vanzelf op waardoor de videokaart in je iMac overhit raakt. In deze blog gaan wij dit onderwerp bespreken en vertellen hoe je dit probleem het beste kan aanpakken.

Symptomen

 • Strepen in het scherm. 

De videokaart zorgt grotendeels voor de grafische taken van een iMac. Raakt de videokaart oververhit of is deze deels defect dan kan de videokaart deze grafische taken dus niet meer goed uitvoeren waardoor het beeldscherm verticale strepen aangeeft of andere symptomen.

 • De iMac start niet meer op.

Als jouw iMac niet meer opstart kan dit natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Jouw harddisk, videokaart of zelfs de stekker die niet goed aangesloten zijn. Laat dit probleem dus altijd onderzoeken om er zeker van te zijn wat het probleem is.

 • Oververhitting en automatisch uitschakelen.

Als je videokaart overhit raakt en hij wordt te warm dan merkt de iMac dit probleem. Dit zorgt ervoor dat de iMac zichzelf uitschakelt. 

Hoe is mijn videokaart defect gegaan?

Door een te strakke design van een iMac is er simpelweg te weinig ruimte voor een goede koeling. Daarom zijn de videokaarten vaak gekoeld met een aparte koel unit op de videokaart zelfs deze koeling is lang niet zo goed als de normale koeling van de iMac zelf. Onder de koeling zit koelpasta dit zorgt voor de overbrenging van de verkoeling op de videokaart. Maar na verloop van tijd word de koelpasta oud en brokkelig en moet dus vervangen worden maar de meeste mensen weten dat niet en laten dus zoals het is. Als de koelpasta oud is dan word de videokaart niet meer goed gekoeld waardoor oververhitting plaats vind. Hierdoor gaat de videokaart vaak defect.

Graag hulp!

Het is aan te raden zodra je een van bovenstaande symptomen hebt om direct naar een gecertificeerde monteur te gaan. Wij van Mac Kliniek staan daarom altijd graag voor jou klaar en lossen dit probleem direct op!

2 reacties in “Mijn iMac start niet meer of geeft groene strepen aan?

 1. Voor de tweede keer in een jaar tijd is de videokaart van mijn Imac 27 inch van 2011 overleden. Daarvóór viel mij het warm worden van de mac al op. toch gaf het testprogramma dat ik via internet liet draaien, aan dat alle hardware in orde was. Ondertussen zit ik nu dus met een verder prima in orde mac (jaren terug ssd erin laten zetten dus hij is nog snel genoeg). En ik krijg te horen dat er geen videokaart meer beschikbaar is. Klopt dat? En in hoeverre zou de kaart kunnen worden geüpgraded?

  1. Beste Marja,

   We hebben videokaart voor deze iMac model op voorraad.
   Voor videokaart reparaties geven wij 1 jaar garantie, en de reparatieduur is 3 werkdagen.
   Elke model iMac heeft z’n eigen maximum capaciteit van een kaart.

   Onze technici kunnen beoordelen wat de maximale upgrade mogelijkheden zijn voor je iMac.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.