fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
12.07.2019 Geschreven door aydin

Als jouw iMac niet meer opstart of gekleurde (meestal gaat het om groene) verticale strepen laat zien dan heeft dat vaak te maken met een defecte videokaart. Wij zien dit defect erg vaak terugkomen bij iMacs die zijn geproduceerd tussen 2009 t/m 2013. 

Het strakke en compacte design van de iMac is erg fraai, maar laat helaas weinig ruimte over voor koeling. De videokaart wordt door gebruik steeds warm terwijl de koelpasta in de videochip vanzelf opdroogt waardoor de videokaart in je iMac uiteindelijk overhit kan raken. In deze blog gaan wij dieper op dit probleem in en vertellen wat je zelf kunt doen om het probleem te achterhalen en vervolgens op te lossen. Kom je er zelf niet uit, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan ook voor de MacBook, MacBook Pro, MacBook Air, Mac Mini en Mac Pro

Waarom start mijn iMac niet?

Een defecte videokaart kan één van de oorzaken zijn dat een iMac niet meer opstart na het inschakelen. Maar er kunnen ook andere dingen zijn waardoor de iMac niet meer start. Controleer die eerst.

1. Controleer de stroomvoorziening

Het ligt voor de hand, maar check eerst of de iMac wel goed is aangesloten op het stopcontact. Kijk of de kabel niet kapot is en controleer of het stopcontact goed werkt. Een beetje flauw misschien, maar je zult de eerste niet zijn bij wie een probleem met de kabel ervoor zorgt dat je iMac niet wil opstarten. Dit eerst checken voorkomt een hoop gedoe.

2. Geforceerd opstarten

Houd de aan/uit-knop ongeveer tien seconden ingedrukt, totdat de Mac helemaal is uitgeschakeld. Wacht vervolgens een paar seconden voordat je de Mac weer inschakelt met de aan/uit knop.

3. Koppel accesoires los

Reageer je iMac nog steeds niet? Houd dan de aan/uit-knop opnieuw ongeveer tien seconden ingedrukt tot je een volledig zwart scherm ziet. Koppel nu alle randapparatuur los.

4. Start op in veilige modus

Probeer de iMac in veilige modus (safe mode) op te starten. Dit is een manier waarbij er vooraf verschillende systeemcontroles worden gedaan, daarnaast wordt niet alle software automatisch geladen en blijft sommige randapparatuur uitgeschakeld. In sommige gevallen lost het inschakelen van veilige modus het probleem zelf op.

Intel iMac

 1. Start of herstart je Mac

 2. Houd de shift⇧-toets ongeveer tien seconden ingedrukt

 3. Laat de toets pas los wanneer het inlogvenster verschijnt (niet al bij het Apple-logo)

Mac met M1-chip

 1. Schakel je Mac uit

 2. Houd de aan/uit-knop ingedrukt tot het Opties-venster in beeld verschijnt

 3. Selecteer nu de opstartschijf (Macintosh HD)

 4. Houd vervolgens de shift⇧-toets ingedrukt

 5. Selecteer ‘Ga verder in veilige modus’

5. System Management Controller (SMC) resetten

De System Management Controller stuurt allerlei functies aan zoals bijvoorbeeld de stroomvoorziening, temperatuur, beheer van externe videobronnen en sluimerstand. Het kan bij opstartproblemen soms helpen om de SMC te resetten. Alleen iMacs met een Intel-processer maken overigens gebruik van de System Management Controller, dus als jij een ander type hebt kun je dit overslaan.

Een SMC reset werkt als volgt:

 1. Schakel de Mac uit en haal de stekker uit het stopcontact.

 2. Wacht vervolgens 15 tot 20 seconden terwijl de Mac is uitgeschakeld.

 3. Sluit de netadapter weer aan en wacht 5 seconden.

 4. Herstart de Mac zoals je gewend bent

6. Problemen met de opstartschijf

Ook problemen met je opstartschijf kan opstartproblemen veroorzaken. Met behulp van het Schijfhulpprogramma kun je eenvoudig eventuele problemen opsporen en herstellen. Houd na het herstarten cmd⌘ + R ingedrukt en laat los zodra het Apple logo verschijnt.

 1. Selecteer ‘Schijfhulpprogramma’

 2. Klik daarna op ‘Ga door’

 3. Selecteer jouw opstartschijf, dit is meestal Macintosh HD

 4. Voer je wachtwoord in

 5. Klik dan op ‘Schijf-EHBO’

Het Schijfhulpprogramma gaat je nu hele harde schijf controleren op fouten, het kan dus even duren. Mocht er een issue zijn gevonden, dan probeert het programma dit meteen op te lossen. Wanneer het hele proces klaar is kun je jouw iMac herstarten en als het meezit start deze dan gewoon weer als vanouds op.

7. PRAM geheugen

Het PRAM geheugen is onderdeel van het geheugen van je iMac en is verantwoordelijk voor het bewaren van diverse systeeminstellingen. Als het PRAM geheugen corrupt is geraakt kan het zijn dat een iMac niet meer goed kan opstarten door ontbrekende of verkeerde instellingen. Het PRAM geheugen resetten kan dan uitkomst bieden. Volg de volgende stappen:

 1. Zet je Mac uit

 2. Start de Mac opnieuw op en houd nadat de mac start de toetsen Command (⌘) + Option(⌥ )+ P + R ingedrukt

 3. Laat de toetsen los als je het opstartgeluid voor de tweede keer hoort

8. Installeer macOS opnieuw

Als dit allemaal niet helpt, kun je overwegen om macOS opnieuw te installeren. Dit is in principe vrij eenvoudig, maar let erop dat je altijd een back-up van je gegevens hebt voordat je eraan begint. Probeer eerst een gewone installatie van macOS en pas als dat niet lukt een clean install waarbij al je gegevens en instellingen verloren gaan.

Helpen bovenstaande tips niet of onvoldoende?

Dan kan het zijn dat een defecte videokaart er inderdaad voor zorgt dat jouw iMac niet meer opstart. Dit is echter niet iets wat je zelf op kunt lossen en je zult professionele hulp moeten inschakelen om de videokaart te vervangen. Gelukkig heeft de Mac Kliniek als Apple gecertificeerde reparatie specialist jarenlange ervaring met het repareren van (onder andere) iMacs. Maak een afspraak via het formulier, via Whatsapp of loop eens binnen in de winkel.

Groene strepen op mijn iMac

Naast het niet opstarten van je iMac kunnen groene strepen in beeld direct na het opstarten een belangrijk teken zijn dat er iets aan de hand is met je videokaart. Soms verspringen de strepen of veranderen ze van kleur, maar in vrijwel alle gevallen gaat het om verticale strepen.

Het kan zoals gezegd zijn dat de videokaart helemaal defect is of dat een onderdeel op de videokaart beschadigd is geraakt, bijvoorbeeld door slijtage of oververhitting. In beide gevallen ontkom je er niet aan om de videokaart te laten vervangen, reparatie is vaak geen optie.

Symptomen defecte videokaart

 • Strepen in het scherm.
  De videokaart zorgt grotendeels voor de grafische taken van een iMac. Raakt de videokaart oververhit of is deze deels defect dan kan de videokaart deze grafische taken dus niet meer goed uitvoeren waardoor het beeldscherm verticale strepen laat zien of andere symptomen vertonen zoals verspringend beeld.

 • De iMac start niet meer op
  Een niet meer opstartende iMac is één van de belangrijkste symptomen van een defecte videokaart. Maar zo als je hierboven hebt kunnen lezen kunnen er meerdere oorzaken zijn dat jouw iMac niet meer opstart. Jouw harddisk, videokaart of zelfs de stekker kan niet goed aangesloten zijn. Laat je iMac dus altijd eerst onderzoeken om er zeker van te zijn wat het probleem is.

 • De iMac start na enkele minuten opnieuw op en blijft hangen op het Apple logo
  Een defecte videokaart of een defecte chip op de videokaart kan ervoor zorgen dat je iMac wel opstart, maar dat de laadbalk niet verder komt dan de helft en zichzelf daarna weer opnieuw opstart.

 • Oververhitting en automatisch uitschakelen
  De iMac heeft ingebouwde beveiliging tegen oververhitting: Als je videokaart te warm wordt en oververhit dreigt te raken dan schakelt de iMac zichzelf uit om schade te voorkomen. 

Hoe is mijn videokaart defect gegaan?

Door het strakke design van een iMac is er simpelweg te weinig ruimte voor een goede koeling. Daarom worden videokaarten van iMacs gekoeld met een aparte koelunit op de videokaart zelf, maar deze koeling is lang niet zo goed als de normale koeling. Onder de koeling zit koelpasta, dit zorgt voor de overbrenging van de verkoeling op de videokaart. Maar na verloop van tijd wordt de koelpasta oud en verdroogt deze, dan is het eigenlijk tijd voor vervanging. Helaas is dit niet zo bekend, dus meestal blijft dit erbij. Als de koelpasta uitgedroogd is, dan wordt de videokaart niet meer goed gekoeld waardoor oververhitting plaats vindt en de videokaart vaak defect raakt.

Hulp als je iMac niet start!

Het is aan te raden om, zodra je één van bovenstaande problemen hebt, direct naar een gecertificeerde monteur te gaan. De Mac Kliniek staat daarom altijd graag voor jou klaar en lost dit probleem graag voor je op! Wij hebben 15 jaar ervaring in het repareren van Apple producten: van Mac Mini tot iMac en van MacBook Pro tot iPhones. Een afspraak maken via het afsprakenformulier, via WhatsApp of loop gewoon eens langs als je in de buurt bent.

5 reacties op “iMac start niet op of geeft groene strepen aan?

 1. Voor de tweede keer in een jaar tijd is de videokaart van mijn Imac 27 inch van 2011 overleden. Daarvóór viel mij het warm worden van de mac al op. toch gaf het testprogramma dat ik via internet liet draaien, aan dat alle hardware in orde was. Ondertussen zit ik nu dus met een verder prima in orde mac (jaren terug ssd erin laten zetten dus hij is nog snel genoeg). En ik krijg te horen dat er geen videokaart meer beschikbaar is. Klopt dat? En in hoeverre zou de kaart kunnen worden geüpgraded?

  1. Beste Marja,

   We hebben videokaart voor deze iMac model op voorraad.
   Voor videokaart reparaties geven wij 1 jaar garantie, en de reparatieduur is 3 werkdagen.
   Elke model iMac heeft z’n eigen maximum capaciteit van een kaart.

   Onze technici kunnen beoordelen wat de maximale upgrade mogelijkheden zijn voor je iMac.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

 2. Mijn Imac 27 eind 2009 vertoont verticale strepen. Na helemaal afkoelen heb ik in veilige modus kunnen opstarten en kan back up maken. Hebben jullie een videokaart voor deze Imac?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Stel uw vraag