fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
31.12.2019 Geschreven door aydin

Een firmware wachtwoord voor je Mac

Een firmware wachtwoord is een extra beveiliging die je kan instellen om je Mac nog beter te beveiligen. Hier lees je wat een firmware wachtwoord is, hoe je zelf een wachtwoord in kunt stellen, en wat je moet doen als je het wachtwoord per ongeluk bent vergeten. Lees snel verder.

Firmware wachtwoord Mac, wat is dat?

Normaal gesproken start je de Mac altijd op vanaf de ingebouwde opstartschijf, maar je kunt een Mac ook opstarten vanaf een externe harde schijf of een USB-stick. Dat doe je als je bijvoorbeeld macOS opnieuw wilt installeren of als je een ander probleem met je Mac wilt herstellen. Als je een firmwarewachtwoord instelt, kan dit niet meer en voorkom je dat gebruikers die het wachtwoord niet hebben, jouw Mac kunnen opstarten vanaf andere apparaten dan door jou geselecteerde opstartschijf. Daarnaast blokkeert het de mogelijkheid om toetscombinaties te kunnen gebruiken bij het opstarten waarmee iemand alsnog ongewenst toegang kan krijgen tot je Mac (door op te starten in veilige modus of recovery modus bijvoorbeeld).

Wanneer je de Mac gewoon opstart van de opstartschijf zoals je altijd doet, zal er niet naar het wachtwoord gevraagd worden. Zelf steeds opnieuw een wachtwoord invoeren is dus niet nodig.

Voor deze functie moet je wel een Mac met Intel-processor hebben. Op oudere Mac’s kun je de FileVault functie gebruiken. Dat is een vergelijkbare beveiliging, alleen gebruik je daarbij het wachtwoord van je gebruikersaccount om toegang tot de ingebouwde opstartschijf te vergrendelen.

Alleen als je een van de Mac modellen uit onderstaande lijst hebt, kun je gebruik maken van een firmware wachtwoord.

 • MacBook Air (vanaf eind 2010 en nieuwer)

 • MacBook Pro (vanaf begin 2011 en nieuwer)

 • Alle MacBook Pro Retina modellen

 • MacBook (vanaf begin 2015 en nieuwer)

 • iMac (vanaf 2011 en nieuwer

 • Mac Mini (vanaf 2011 en nieuwer)

 • Mac Pro (vanaf 2013 en nieuwer)

Firmware wachtwoord Mac vergrendelen

Een firmware wachtwoord instellen op een Mac je als volgt.

 1. Start je Mac opnieuw op.

 2. Houd bij het opstarten de Command (⌘) en R toetsen ingedrukt om in herstelmodus op te starten.

 3. Als het goed is, verschijnt nu het venster ‘Hulpprogramma’ in beeld. Hier klik je op ‘Hulpprogramma’s’ in de menubalk en daarna op ‘Opstartbeveiligingsprogramma’ of ‘Firmwarewachtwoordprogramma’ (Firmware password utility).

 4. Klik daarna op ‘Schakel firmwarewachtwoord in’.

 5. Type je firmware wachtwoord in het veld en klik vervolgens op ‘Stel wachtwoord in’.

 6. Klik nu op ‘Stop firmware wachtwoordprogramma’ en kies het Apple-menu  > ‘Herstart’ om je Mac opnieuw op te starten.

 7. Klaar!

Als je het firmware wachtwoord wilt verwijderen volg je dezelfde stappen, maar kies je in stap 4 voor ‘Schakel firmwarewachtwoord uit’. Daarna vraagt je Mac om je firmwarewachtwoord nogmaals in te vullen om de beveiliging definitief uit te schakelen.

Belangrijk om te weten: Onthoud het gekozen wachtwoord goed of schrijf het desnoods ergens op, want een vergeten firmwarewachtwoord resetten is niet zo eenvoudig.

Een Mac met firmware wachtwoord ontgrendelen

Normaal gesproken is het niet nodig om het firmware wachtwoord in te voeren. Wanneer je de Mac gewoon opstart zie je na het opstarten (als je dat hebt ingesteld) alleen het normale inlog venster waarin je je gebruikersaccount moet selecteren en moet inloggen met je wachtwoord. Alleen als je vanaf een andere schijf, extern apparaat, of vanuit OS X Recovery wilt opstarten is het nodig om je Mac te ontgrendelen met het firmware wachtwoord. In dat geval verschijnt er een hangslot met een wachtwoord veld in beeld, voer hier je wachtwoord in, druk op ‘Enter’ en de Mac gaat vervolgens verder met opstarten.

Firmware wachtwoord resetten

Het firmware wachtwoord resetten kun je helaas niet zelf doen. Dat betekent dat als je het mac firmware wachtwoord vergeten bent, je een afspraak moet maken bij de Apple Store of een andere erkende Apple-serviceprovider. Alleen daar kun je het firmware wachtwoord laten verwijderen of herstellen. Dit zijn de enige twee opties en er is geen andere manier.

Ben jij het wachtwoord kwijt of vergeten? Geen paniek, de Mac Kliniek kan je natuurlijk helpen. Maak direct een afspraak of kom langs in de winkel. Natuurlijk neem je de Mac mee naar de afspraak en (belangrijk!) vergeet ook de originele aankoopbon of factuur niet, zonder geldig aankoopbewijs mogen wij je niet helpen.

 

Heb je nog vragen?
Mocht je hulp nodig hebben bij het beveiligen van je Mac of heb je vragen over het instellen van een mac firmware wachtwoord, dan horen we graag van jou. Het team van Mac Kliniek staat klaar om je te helpen! Maak een persoonlijke serviceafspraak of kom langs in de winkel.

 

 

 

 

 

2 reacties op “Firmware wachtwoord Mac vergeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Stel uw vraag