fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen

 

Een MacBook is een goede investering waar je het liefst zo lang mogelijk van geniet. Gelukkig zitten ze goed in elkaar en gaan ze niet te snel kapot. Toch ontkom je er niet aan: regelmatig schoonmaken van je Mac zodat je er langer plezier van hebt. Zeg nou zelf, je geniet toch veel meer van een haarscherp Retina scherm als dat een beetje schoon is en er geen vette vingerafdrukken op te zien zijn? En na verloop van tijd wordt een scherm nou eenmaal vies, daar doe je niets aan. Het is dus belangrijk om je scherm regelmatig schoon te maken en dat op de juiste manier te doen. Je wilt natuurlijk niet dat je scherm kapot gaat of beschadigt bij het reinigen. Bijvoorbeeld door gebruik van te veel vocht of een verkeerd reinigingsmiddel.

Hier lees je een paar handige tips over hoe jij je MacBook het beste kunt schoonhouden.

Waarom je MacBook schoonmaken

Regelmatig je MacBook schoonmaken is fijn voor jezelf. Een lekker, frisse Mac die als nieuw aanvoelt, werkt wel zo prettig. En niet alleen dat, als je een beetje zuinig omgaat met je MacBook gaat ‘ie ook weer een stukje langer mee. Bovendien ziet het er mooi verzorgd uit, wat goed past bij de strakke looks van je Mac. Win-win dus. Gelukkig is onderhoud eenvoudig en meestal zo gebeurd. Lees hieronder verder over het schoonmaken van je Mac. Je kunt de tips toepassen voor het schoonmaken van je MacBook, maar ook je andere Macs zoals MacBook Pro, MacBook Air, iMac, Mac Mini en Mac Pro kun je zo schoonmaken natuurlijk.

Je MacBook beeldscherm schoonmaken in drie eenvoudige stappen

Aan de slag met het reinigen van het beeldscherm van je MacBook? Onderstaande instructies gelden zowel voor een MacBook Air beeldscherm schoonmaken als een MacBook Pro beeldscherm schoonmaken.

Benodigdheden:

 • Zachte doek (bij voorkeur een microvezeldoekje of een andere pluisvrije doek, gebruik geen keukenpapier)

 • Eventueel lichte, niet agressieve reinigingsmiddelen. In de Apple Store is een speciaal schoonmaakmiddel te krijgen (maar dat is niet per se nodig).

 • Een beetje water

Stappenplan:

 1. Zorg dat je MacBook is uitgeschakeld en de lichtnetadapter los is gekoppeld. Een beeldscherm schoonmaken gaat niet zonder een beetje vocht en dat gaat nou eenmaal niet altijd even goed samen met elektriciteit.

 2. Gebruik geen droge doek, maar bij voorkeur een licht vochtige microvezeldoek zonder kleurstoffen. Enkele oudere MacBooks (van voor 2010) hebben een antisliplaag op het beeldscherm waardoor kleurstof mogelijk kan achterblijven. Sowieso is het altijd beter om apparaten te reinigen met een doekje waar geen kleurstof in is verwerkt.

 3. Wrijf zachtjes en geduldig met de vochtige doek het beeldscherm van je MacBook schoon. Het is handig om de doek langzaam van links naar rechts en van onder naar boven te bewegen en in gelijkmatige cirkelbewegingen schoon te poetsen. Probeer niet teveel druk te zetten op het scherm en let er op dat er geen water in de behuizing komt.

Wat moet je vooral niet doen bij het schoonmaken van je MacBook beeldscherm?

Hoewel een MacBook tegen een stootje kan, wil je natuurlijk voorkomen dat er schade ontstaat tijdens het schoonmaken. Natuurlijk helpen we je graag, maar het is zonde wanneer je een afspraak moet maken om je scherm te vervangen in de werkplaats van Mac Kliniek in Rotterdam. De kans dat dit gebeurt door verkeerde reiniging is overigens niet zo groot, maar herhaaldelijk verkeerd schoonmaken leidt natuurlijk wel tot problemen. Het belangrijkste is dat je zuinig bent met vocht. Maak dus altijd je doekje vochtig en niet rechtstreeks je MacBook scherm.

In principe mag je huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruiken om het scherm schoon te maken, maar vermijd schurende stoffen. Dus gebruik geen schuurmiddelen, oplosmiddelen of reinigingsmiddelen die waterstofperoxide bevatten. Deze kunnen onder andere krassen veroorzaken en het scherm beschadigen. Zorg er, als je reinigingsmiddelen gebruikt, altijd voor dat je die op het doekje aanbrengt, dus niet rechtstreeks vanuit de fles op het beeldscherm druppelen.

Verder is het verstandig om een beetje zorgvuldig te werk te gaan, vooral bij het poetsen van het scherm en de buitenkant van je MacBook moet je vermijden dat je teveel op het scherm duwt en het beeldscherm beschadigt.

Heb je vragen over het schoonmaken van het scherm van je MacBook?

Dan kun je de Mac Kliniek uit Rotterdam altijd een berichtje sturen via WhatsApp. Wij staan voor je klaar om al je vragen op het gebied van MacBook onderhoud en MacBook reparatie te beantwoorden.

MacBook toetsenbord schoonmaken

Als je niet oppast hoopt vuil zoals haren, kruimels en stof zich langzaam op tussen de toetsen van je toetsenbord. Regelmatig je toetsenbord reinigen is dan ook slim om te doen. Het beste kun je dat als volgt doen.

Benodigdheden

 • Spuitbus met perslucht

 • Alcohol

 • Wattenstaafje

 • Microvezeldoekjes

Stappenplan

 1. Schakel je MacBook uit en maak eventuele aangesloten apparaten en kabels los.

 2. Klap je MacBook open, houd ‘m op de kop en richt het toetsenbord naar beneden

 3. Klop zachtjes op de aluminium behuizing en schud het ergste vuil eruit

 4. Zet de MacBook plat op je bureau of tafel en pak de spuitbus erbij

 5. Blaas over het toetsenbord en tussen de toetsen

 6. Druppel een klein beetje alcohol op één van de doekjes en veeg hiermee het vuil van je toetsen. Gebruik een licht vochtig wattenstaafje om de laatste restjes vuil weg te poetsen

 7. Droog de toetsen met een droog microvezeldoekje

 8. Klaar!

USB-poorten en andere openingen

Er kan een hoop vuil in de openingen binnendringen zoals de USB-poorten of HDMI-aansluitingen en de ventilatie openingen. Met de spuitbus die je ook hebt gebruikt voor het reinigen van je toetsenbord kun je deze voorzichtig schoonblazen. Gebruik daarna een nieuw wattenstaafje om de laatste restjes eruit te vegen.

Behuizing MacBook schoonmaken

Als finishing touch kun je nog even de buitenkant van je MacBook poetsen. Dan ziet de hele MacBook er weer keurig en als nieuw uit. Klap je MacBook dicht en gebruik hiervoor een microvezeldoekje (met of zonder reiniging) en poets langzaam in cirkelvormige bewegingen (zonder al te veel druk te zetten op het scherm) langzaam de buitenkant schoon. Als het goed is, ziet je MacBook er nu blinkend uit en kun je er weer een poosje tegenaan!

WhatsApp Stel uw vraag