fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
02.03.2019 Geschreven door aydin

Waarom is mijn MacBook geheugen vol?

Het is frustrerend om een melding te krijgen dat je MacBook geheugen vol is. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Er zijn verschillende redenen voor een vol geheugen. Vaak is het te wijten aan een opeenhoping van bestanden, programma’s en andere gegevens die je MacBook overladen. Het kan ook te maken hebben met onvoldoende opslagruimte of inefficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Ongeacht of je een MacBook Air, MacBook Pro, MacBook Pro M1, of een ander model hebt, het probleem van een vol geheugen kan zich voordoen bij verschillende MacBooks.

Hoe kan ik mijn geheugen legen?

Het vrijmaken van kostbare opslagruimte op je MacBook is een belangrijk aspect van het onderhoud van je apparaat. Hier zijn enkele handige tips om je geheugen te legen en ruimte vrij te maken:

 1. Verwijder overbodige bestanden en ongebruikte apps: Begin met een grote schoonmaak door onnodige en grote bestanden te verwijderen, evenals apps die je zelden of nooit meer gebruikt. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het vrijmaken van ruimte op je harde schijf. Vergeet niet om ook je downloads map grondig op te schonen.
 2. Bewaar in iCloud: Maak gebruik van de “Bewaar in iCloud” functie in je iCloud-instellingen om bestanden van je bureaublad en documenten automatisch naar iCloud Drive te verplaatsen. Hierdoor blijven alleen de recent geopende bestanden lokaal op je Mac, waardoor kostbare opslagruimte wordt bespaard. Als alternatief kun je ook gebruikmaken van andere cloud opslag diensten zoals Google Drive of Dropbox.
 3. Verplaats bestanden naar een externe schijf: Overweeg het gebruik van een externe harde schijf of SD-kaart om persoonlijke gegevens en bestanden zoals foto’s of documenten op te slaan. Dit helpt niet alleen om je primaire harde schijf opgeruimd te houden, maar kan ook de prestaties van je Mac verbeteren.
 4. Leeg prullenmand automatisch: Schakel de optie “Leeg prullenmand automatisch” in om bestanden die langer dan 30 dagen in de prullenmand zitten automatisch te verwijderen. Dit voorkomt dat onnodige bestanden ruimte blijven innemen op je Mac.
 5. Verwijder gebruikte oude lettertypen, talen, woordenboeken, overige opslag en cachegeheugen: Verwijder ongebruikte lettertypen, extra talen en andere onnodige bestanden die onder “Overige opslag” vallen. Dit zijn bestanden zoals documenten, plug-ins, systeemdata en cachegeheugen die veel ruimte in beslag kunnen nemen. Je kunt ook tijdelijke cachebestanden handmatig verwijderen van apps die je niet meer gebruikt.
 6. Bestanden inpakken: Als je grote bestanden wilt behouden maar ze minder ruimte wilt laten innemen, kun je ze inpakken. Dit comprimeert de bestanden, waardoor ze minder opslagruimte innemen op je Mac.
 7. Zorg dat het nieuwste besturingssysteem geïnstalleerd is: Houd je besturingssysteem up-to-date om ervoor te zorgen dat je Mac optimaal presteert en compatibel blijft met nieuwe software en websites.
 8. Bureaublad opschonen: Verplaats bestanden van je bureaublad naar elders op je harde schijf om te voorkomen dat je Mac voor elk bestand een voorvertoning moet laden.
 9. Plaats een SSD: Overweeg een upgrade naar een SSD, wat sneller, stiller en zuiniger is dan traditionele HDD’s. Bij de Mac Kliniek helpen we je graag met een SSD-upgrade voor je MacBook of iMac.
 10. Sluit ongebruikte apps: Sluit regelmatig apps die je niet meer gebruikt en verwijder tijdelijke bestanden om ongemerkt schijfruimte te besparen.
 11. Geoptimaliseerde opslag: Schakel de functie “Geoptimaliseerde opslag” in om automatisch tips en aanbevelingen te ontvangen over het minimaliseren van de ruimte die bestanden en programma’s innemen.

Door deze tips te volgen, kun je effectief ruimte vrijmaken op je MacBook en ervoor zorgen dat je apparaat soepel blijft werken. Als je hulp nodig hebt bij het vrijmaken van geheugen op je MacBook, staan we bij de Mac Kliniek Rotterdam altijd voor je klaar.

Gebruik van schijfhulp programma voor geheugenoptimalisatie

Het schijfhulp programma is een handige tool op je MacBook waarmee je de opslagruimte kunt optimaliseren. Met deze tool kun je je schijf controleren en repareren, ongebruikte bestanden verwijderen en de opslagruimte beter beheren.

Automatische back-ups en opschoning tools

Om ervoor te zorgen dat je MacBook geheugen niet te snel vol raakt, kun je gebruik maken van automatische back-ups en opschoning tools. Deze tools kunnen regelmatig je systeem controleren op onnodige bestanden en deze automatisch verwijderen om ruimte vrij te maken.

Gebruik van terminal: Diepgaande optimalisatie mogelijkheden

Voor gevorderde gebruikers biedt de Terminal op je MacBook diepgaande optimalisatiemogelijkheden. Met commando’s kun je specifieke bestanden identificeren en verwijderen, systeembronnen optimaliseren en andere geavanceerde aanpassingen doorvoeren om de prestaties van je MacBook te verbeteren.

Externe opslagopties: Wat zijn de beste keuzes?

Bij Mac Kliniek begrijpen we hoe belangrijk het is om voldoende opslagruimte te hebben op je MacBook. Als je worstelt met een vol geheugen en op zoek bent naar externe opslagopties, kunnen wij je daarbij helpen. Onze experts kunnen je adviseren over de beste keuzes voor externe opslag, rekening houdend met jouw specifieke behoeften en budget.

Of je nu op zoek bent naar een externe harde schijf, een USB-stick of een draagbare SSD, we kunnen je begeleiden bij het kiezen van het juiste apparaat voor jou. We bespreken graag met je welke capaciteit en welke snelheid het meest geschikt zijn voor jouw gebruikssituatie.

Daarnaast kunnen we je ook helpen bij het overzetten van bestanden naar externe opslagapparaten en bij het opzetten van back-up strategieën om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig en toegankelijk blijven. Met onze expertise en ondersteuning kun je optimaal gebruikmaken van externe opslag en ervoor zorgen dat je MacBook snel en efficiënt blijft werken. 

Neem vandaag nog contact met ons op

Wil je meer weten over het optimaliseren van het geheugen van je MacBook of heb je hulp nodig bij het vrijmaken van ruimte op je harde schijf? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Je kunt online een afspraak maken via onze website, of gewoon langs komen in een van onze winkels in Rotterdam. Als je liever telefonisch contact opneemt, bel ons dan op 010 841 38 84. We staan klaar om je te helpen en ervoor te zorgen dat je MacBook weer soepel en efficiënt werkt.

 

2 reacties op “MacBook geheugen vol, wat nu?

 1. Goedenavond,
  Ik heb een iMac8,1 24 inch early 2008, 2,8 Ghz Intel Core 2 DUO.
  Mij laten vertellen dat ik de 4GB werkgeheugen kan opschroeven naar max 6GB. Klopt dat en zo ja, wat kost een bankje van 4GB?
  Tevens heb ik nu een SSD van 250GB, maar wil naar 500GB. Wat zijn de kosten daarvan?

  De camera doet het niet. Is hier naar te kijken? Heeft dit met de upgrade (ooit) naar OS X El Capitan 10.11.6 te maken? Ik hoor daar wel meer over?

  Nou een hoop vragen.
  Hoop op een spoedig antwoord van u.

  PS; waarom geen nieuwe? Deze iMac wil ik weer gereed maken voor mijn zoontje die naar het voortgezet onderwijs gaat 🙂
  Zelf orienteer ik mij op een nieuwer model.

  1. Beste Arjen,

   We kunnen zeker naar je iMac kijken voor de mogelijke upgrade’s.

   Front camera kunnen we ook vervangen als dit nodig is.

   Het beste is dat je met je iMac langskomt zodat we alles goed kunnen nalopen en de juiste kosten met je communiceren.

   met vriendelijke groeten,

   Mac Kliniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Stel uw vraag