fbpx
Kies voor kwaliteit
Deskundige specialisten
12 maanden garantie
Geen data verlies
Originele onderdelen
02.03.2019 Geschreven door aydin

Je wil een bestand of foto opslaan op jouw MacBook of iMac, maar je krijgt de melding dat jouw geheugen bijna vol zit. Erg vervelend natuurlijk. Dit verhaal zal de meeste Mac-gebruikers wel bekend voorkomen. In deze blog geven wij een aantal gouden tips om deze situatie te voorkomen en leggen we je uit hoe je het geheugen van jouw MacBook of iMac zo veel mogelijk leeg kan houden. Lees snel verder.

Waarom is mijn MacBook geheugen vol?

Er zijn een paar redenen waarom het geheugen van je MacBook vol is geraakt. De eerste ligt voor de hand, je hebt simpelweg te veel bestanden op je harde schijf bewaard waardoor je harde schijf vol is geraakt. De tweede reden dat je een melding krijgt dat het geheugen vol is, komt doordat je veel apps open hebt staan. Apps die open staan, maar die je niet gebruikt kunnen ongemerkt best wel wat tijdelijke bestanden en tijdelijke data in mappen opslaan waardoor waardevolle ruimte verloren gaat die je nergens anders meer voor kunt gebruiken. Dan moet je denken aan ongebruikte tabbladen in je browser die nog openstaan of een veeleisend programma als Photoshop dat op de achtergrond is blijven draaien. Maar meerdere apps, zoals bijvoorbeeld de desktop versie van Spotify staan er bekend om heel veel schrijfruimte in te nemen met tijdelijke bestanden. Andere reparatie nodig aan je MacBook Pro, MacBook Air, iMac, Mac Mini of Mac Pro bekijk ze dan.

Hoe kan ik mijn geheugen legen?

Kostbare opslagruimte vrijmaken vrij maken doe je met onderstaande tips.

1. Verwijder overbodige bestanden en ongebruikte apps

De eerste tip spreekt eigenlijk voor zich. Veel mensen bewaren te veel bestanden die ze eigenlijk niet meer nodig hebben. Begin dus eerst eens met een grote schoonmaak en verwijder overbodige, ongebruikte en grote bestanden die je niet langer gebruikt. Dat scheelt meteen een heleboel. Ook heb je vast een hoop apps geïnstalleerd die je, als je eerlijk bent, zelden nog opent zoals die ene game die toch eigenlijk helemaal niet zo tof was, of een waslijst aan onnodige apps die je ooit nog eens wilde uitproberen, maar na 1x openen bent vergeten. Weg ermee.

Vergeet trouwens ook niet de downloads map grondig op te schonen.

Vind je het moeilijk om afstand te doen van al je bestanden ga dan snel verder met tip 2 en tip 4.

2. Bewaar in iCloud 

Klik op de knop ‘Bewaar in iCloud’ in jouw “iCloud instellingen” en kies vervolgens uit deze opties: ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’. Voortaan worden alle bestanden van deze twee locaties dan bewaard in iCloud Drive. Als er opslagruimte nodig is, worden op de Mac zelf alleen de bestanden bewaard die je onlangs hebt geopend, zodat je als je offline bent wel bij je recente bestanden kunt. Bestanden die alleen in de cloud worden bewaard, hebben een download symbool.

Geen fan van iCloud? Dan kun je ook populaire alternatieven zoals Google drive of Dropbox gebruiken voor de opslag van je bestanden.

3. Verplaats bestanden naar een externe schijf

Sla je liever helemaal geen persoonlijke gegevens en bestanden zoals foto’s of documenten op in de cloud? Overweeg dan het gebruik van een externe harde schijf of sd-kaart. Door externe opslag te gebruiken bij je MacBook sla je twee vliegen in één klap: Je eigen primaire harde schijf blijft lekker opgeruimd en je zult meteen merken dat jouw Mac sneller wordt. Perfect!

4. Leeg prullenmand automatisch

De optie ‘Leeg prullenmand automatisch’ verwijdert bestanden die langer dan 30 dagen in de prullenmand zitten. Bestanden die zolang in de prullenbak blijven zitten zorgen voor onnodige inbeslagname van ruimte op de Mac. Daarom is het ook het beste om bestanden direct te verwijderen wanneer je deze in de prullenbak plaatst. Dit voorkomt namelijk dat ze onnodig blijven hangen in de prullenbak. Wil je dit liever niet automatiseren, maak er dan een gewoonte van de prullenmand handmatig wat vaker te legen.

5. Verwijder gebruikte oude lettertypen, talen, woordenboeken, overige opslag en cachegeheugen

Als je ooit lettertypen hebt gedownload voor Word of andere doeleinden en deze niet meer gebruikt, kun je deze het beste verwijderen. Dit geldt ook voor extra talen die je hebt geïnstalleerd, overbodige taalbestanden nemen namelijk veel ruimte in beslag omdat het hele besturingssysteem vertaald wordt.

Ook zijn er andere bestanden die worden bewaard die vallen onder ‘Overige Opslag’. Dit zijn bestanden zoals documenten, plug-ins, systeemdata en cachegeheugen dat door bepaalde apps wordt opgeslagen en die veel kostbare schijfruimte gebruiken, maar niet per se nodig zijn. Als je linksboven op het Apple-icoontje klikt en vervolgens navigeert naar het tabje ‘Opslag’ zie je precies in welke categorieën je bestanden zijn opgedeeld en hoeveel bestanden er vallen onder ‘Overige opslag’. Het kan trouwens soms even duren voordat je Mac dit overzicht heeft gegenereerd.

Veel tijdelijke cache bestanden kun je eenvoudig verwijderen, zeker van apps die je niet meer gebruikt. Let op dat je niet lukraak alle cache bestanden verwijdert, bestanden van sommige actieve apps kun je beter behouden. Cache bestanden weggooien van apps die je niet meer gebruikt doe je als volgt:

  1. Open de Finder.

  2. Klik in het menu op Ga > Ga naar map.

  3. Voer de volgende locatie in ‘~/Library/caches’

  4. Kies in de map die verschijnt de mappen en bestanden die je wilt verwijderen en klik op Verplaats naar prullenmand.

  5. Klaar!

6. Bestanden inpakken

Grote bestanden die je niet wilt weggooien kun je inpakken. Dit zorgt ervoor dat bestanden minder ruimte nemen omdat ze gecomprimeerd in een map zitten.

7. Zorg dat het nieuwste besturingssysteem geïnstalleerd is

Doordat je het besturingssysteem van de Mac update en altijd zorgt dat je de laatste versie van macOS hebt geïnstalleerd kan de computer beter overweg met nieuwe software of met websites die recentelijk zijn gemaakt. Als je bijvoorbeeld een website wilt bezoeken terwijl de internetbrowser op de Mac verouderd is, kan het voorkomen dat de Mac traag gaat functioneren.

8. Bureaublad opschonen

Heb je veel bestanden (screenshots, pdf’s of afbeeldingen) op het bureaublad staan? Verplaats ze dan naar een map ergens anders op de harde schijf. Hierdoor voorkom je dat de Mac voor ieder bestand op het bureaublad een voorvertoning hoeft te laden.

9. Plaats een SSD

SSD’s zijn vele malen sneller en hebben over het algemeen veel meer opslagcapaciteit dan traditionele HDD’s. Plus, ze zijn ook nog eens stiller en zuiniger in gebruik. Bij de Mac Kliniek helpen we je uiteraard graag met een SSD upgrade. Wil je jouw geheugen laten uitbreiden of iets laten veranderen aan jouw MacBook of iMac loop dan gewoon eens bij ons binnen, bel ons op 010 841 38 84, contact ons via WhatsApp of maak een afspraak via het formulier. Als jij je MacBook door ons laat repareren kun je er altijd op rekenen dat je MacBook dezelfde dag nog klaar is. Plus we gebruiken alleen originele fabrieksonderdelen en geven 3 maanden garantie op onze reparaties.

10. Sluit ongebruikte apps

Zoals je boven al kon lezen snoepen apps die je lang open laat staan ongemerkt schijfruimte op. Vaak is het ook zo dat als deze apps langer open blijven staan ze meer tijdelijke bestanden aanmaken. Maak er een gewoonte van om je apps af te sluiten als je ze niet meer gebruikt en en verwijder regelmatig tijdelijke bestanden die eigenlijk overbodig zijn. Wat ook helpt, is je MacBook af en toe even opnieuw op starten, een deel van de tijdelijke bestanden wordt dan verwijderd.

11. Geoptimaliseerde opslag

Apple zou Apple niet zijn als ze geen slimmigheid hadden bedacht om je te helpen bij het vrijhouden van kostbare schijfruimte. Door de functie Geoptimaliseerde Opslag in te schakelen krijg je automatisch tips en aanbevelingen over hoe je bestanden en programma’s zo min mogelijk ruimte in kunt laten nemen.

Geoptimaliseerde Opslag inschakelen werkt als volgt:

  1. Klik op het Apple-icoontje linksboven

  2. Kies voor ‘Over deze Mac’

  3. Ga naar het tabje ‘Opslag’

  4. Selecteer de optie ‘Beheer’

  5. Ga naar ‘Aanbevelingen’

  6. Klik op ‘Optimaliseer opslag’

In macOS Ventura ga je via Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag naar instellingen voor Opslag

Naast geoptimaliseerde opslag van Apple zijn er ook betaalde tools zoals CleanMyMac die je kunnen helpen jouw MacBook op te ruimen.

Hebben onze tips geholpen?

Hopelijk kun je nu weer een tijdje vooruit en heb je wat extra harde schijfruimte vrijgemaakt op je MacBook. Mocht je nog vragen hebben over het onderwerp of kun je wel wat hulp gebruiken schakel dan gerust de hulp in van de Mac Kliniek. Ook als je toe bent aan een upgrade van je MacBook helpen we je graag verder! Laat een reactie achter of neem contact op met ons.

 

2 reacties op “MacBook geheugen vol, wat nu?

  1. Goedenavond,
    Ik heb een iMac8,1 24 inch early 2008, 2,8 Ghz Intel Core 2 DUO.
    Mij laten vertellen dat ik de 4GB werkgeheugen kan opschroeven naar max 6GB. Klopt dat en zo ja, wat kost een bankje van 4GB?
    Tevens heb ik nu een SSD van 250GB, maar wil naar 500GB. Wat zijn de kosten daarvan?

    De camera doet het niet. Is hier naar te kijken? Heeft dit met de upgrade (ooit) naar OS X El Capitan 10.11.6 te maken? Ik hoor daar wel meer over?

    Nou een hoop vragen.
    Hoop op een spoedig antwoord van u.

    PS; waarom geen nieuwe? Deze iMac wil ik weer gereed maken voor mijn zoontje die naar het voortgezet onderwijs gaat 🙂
    Zelf orienteer ik mij op een nieuwer model.

    1. Beste Arjen,

      We kunnen zeker naar je iMac kijken voor de mogelijke upgrade’s.

      Front camera kunnen we ook vervangen als dit nodig is.

      Het beste is dat je met je iMac langskomt zodat we alles goed kunnen nalopen en de juiste kosten met je communiceren.

      met vriendelijke groeten,

      Mac Kliniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Stel uw vraag