Waarom is mijn Mac traag geworden?

Een trage pc, laptop of tablet is natuurlijk heel frustrerend. Zeker als het een Mac of iMac betreft, die je juist aanschaft vanwege zijn snelheid en topprestaties. Bij Mac Kliniek in Rotterdam krijgen we regelmatig te maken met klanten die zich afvragen waarom hun iMac traag geworden is. De oorzaken zijn lang niet altijd dezelfde, maar virussen of andere malware hebben er vaak iets mee te maken.

Het is natuurlijk een logische gevolgtrekking. iMac traag: virus. Toch ligt dat niet per se voor de hand. Elke pc of laptop wordt na verloop van tijd trager. Dat komt doordat er meer bestanden op komen te staan en meer programma’s en applicaties. Dat betekent dat je iMac tussen meer bestanden moet zoeken en dat er meer programma’s werkgeheugen opeisen. Zelfs bij een supersnelle iMac beïnvloedt dit na verloop van tijd de prestaties. Tegelijkertijd kun je zelf voorkomen dat je iMac trager wordt door kritisch te kijken naar wat je installeert en opslaat op je Mac. In zijn algemeenheid geldt: hoe minder, hoe beter de prestaties. Regelmatig je iMac opschonen is dan ook een goede gewoonte.

 

Met welke Apple iMac malware kun je te maken krijgen?

Vanzelfsprekend moet de oorzaak van een trage Mac niet altijd gezocht worden in legitieme programma’s. Ondanks hun goede beveiliging kunnen ook Apple iMacs door malware getroffen worden. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende Apple iMac malware:

 

  • Klassieke computervirussen. Een vorm van malware die vrij zeldzaam wordt, omdat de meeste schadelijke software tegenwoordig een duidelijk doel heeft, anders dan het simpelweg platleggen van je apparaat.
  • Spyware. Zoals de naam al aangeeft, wordt je iMac als het ware bespioneerd. Dergelijke malware kan toegang krijgen tot je webcam en vastleggen welke (inlog)gegevens je invoert op websites.
  • Malicieuze adware. Adware is in beginsel een legitieme vorm van software, die het vertoon van gerichte advertenties regelt op bijvoorbeeld websites. Hier bestaan echter ook kwaadaardige varianten van die opdringerige advertenties tonen waar je niet omheen kan.
  • Ransomware. Een relatief nieuwe en zeer vervelende vorm van malware die vooral bedrijven treft. Ransomware versleutelt de gegevens op je iMac of zelfs op het netwerk waarop deze is aangesloten. De criminelen achter deze software bieden dan de sleutel aan tegen betaling.

 

Afspraak maken voor iMac virus verwijderen

Zit je ook met de vraag: “waarom is mijn iMac traag?” Kijk dan eerst of het beter wordt door je iMac op te schonen, zoals hiervoor beschreven. Houdt het probleem toch aan of wordt het zelfs erger? Dan is er grote kans dat je met een virus of andere malware te maken hebt. Malware van iMac’s verwijderen is een specialisme van Mac Kliniek Rotterdam. Is je iMac traag, heb je een virus of twijfel je daarover? Stuur ons dan een berichtje via WhatsApp of maak online een afspraak om de malware van je iMac te verwijderen.

2 reacties in “Waarom is mijn Mac traag geworden?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.